Dat zegt minister van Sociale Zaken Wouter Koolmees in de talkshow Op1. Als bedrijven een tegemoetkoming van de loonkosten vragen en toch mensen ontslaan, wordt de loonsom op basis waarvan de subsidie wordt berekend, verlaagd met 150% van het loon van de ontslagen werknemer.

Die ‘ontslagboete’ verdwijnt in het tweede steunpakket, zegt Koolmees. Het eerste pakket met maatregelen, waarvan de NOW-regeling die in loonkosten voorziet de belangrijkste is, loopt eind mei af. Daarna komt er een verlenging van het pakket van drie maanden. ‘Die steun is gewoon nodig om ondernemers ook door de volgende fase van de crisis heen te helpen’, aldus de bewindsman.

Herstructureren

Omdat bedrijven op lange termijn de effecten van de coronacrisis zullen voelen, moeten ze ook herstructureren. Snijden in het personeelsbestand kan daar onderdeel van zijn. ‘Dat deze crisis geen effect zou hebben op de werkgelegenheid of op bedrijven, is natuurlijk een sprookje’, zegt Koolmees.

Tegenover het verdwijnen van de ontslagboete staan wel meer voorwaarden vooraf. Zo mogen bedrijven die staatssteun krijgen geen winsten aan aandeelhouders uitkeren en moet de top afzien van bonussen.

Vergoeding vaste lasten

De ministers Eric Wiebes (Economische Zaken) en Wopke Hoekstra (Financiën) werken nu nog met Koolmees aan de regelingen voor de komende drie maanden. ‘Het grootste deel van het pakket gaat door’, zegt Koolmees. De Tweede Kamer wil dat het kabinet ook kijkt naar het vergoeden van vaste lasten.

In het eerste pakket lag de focus vooral op tegemoetkoming in de loonkosten. Uitvoeringsinstantie UWV heeft inmiddels zo’n 2 miljard aan voorschotten uitgekeerd.

Kritiek

Vakbond FNV is niet gelukkig met de plannen. Het vreest dat veel mensen hun baan verliezen als bedrijven staatssteun kunnen ontvangen en tegelijk mensen mogen ontslaan zonder een boete te krijgen. Zakaria Boufangacha, arbeidsvoorwaardencoördinator bij FNV, noemt het in De Telegraaf ‘een heel slechte ontwikkeling’.

‘Door de boete weg te laten, zorg je ervoor dat bedrijven selectief met de maatregelen kunnen omgaan zonder dat er perspectief aan de werknemers wordt geboden’, zegt Boufangacha tegen de krant.

‘Zo kunnen bedrijven subsidie aanvragen voor de lonen, maar de subsidie voor andere doelen gebruiken en alsnog mensen ontslaan. Terwijl de regelingen in het leven zijn geroepen om zoveel mogelijk banen te behouden.’

Vaste banen

‘De afgelopen periode is al massaal afscheid genomen van mensen met een flexcontract, terwijl de werkgevers ook worden gecompenseerd voor deze loonkosten. Wij vrezen voor een vergelijkbaar scenario bij vaste banen als je geen clausules oplegt voor bedrijven die steun willen’, aldus de vakbondsman.