Wanneer deze mensen werd medegedeeld dat ze in de maling waren genomen, werd er gezegd: ‘Smile: you’re on Candid Camera!’. In Nederland heeft gedurende twintig jaar Ralph Inbar een vergelijkbaar tv-programma gehad getiteld Bananasplit en sinds vijf jaar is Frans Bauer degene die iemand in de maling neemt.

Weinigen zien de humor in van belastingen en op feestjes wordt – helaas – weinig gelachen als het onderwerp belastingen ter sprake komt. Fiscalisten hebben – onderling – veelal diverse fiscale grappen en grollen. Ik zal u die besparen. Wel wil ik u laten smilen en wijzen op iets nieuws voor ons Nieuwsblad.

Zoals bekend is de discussie over belastingparadijzen en belastingontwijking populair. Landen mogen afspraken maken met bedrijven over ‘gunstige’ belastingvoorwaarden bij vestiging. Fiscale faciliteiten zijn toegestaan zolang dat binnen de regels blijft. Een optimaal vestigingsklimaat heeft namelijk een positieve invloed op de economie en internationaal concurreren wordt binnen bepaalde grenzen alleen maar toegejuicht. In de ‘corporate wereld’ zijn lijstjes met favoriete vestigingslocaties niet ongebruikelijk. Veel landen hebben diverse ‘incentives’.

Bekend is dat multinationals hun belastingdruk enigszins kunnen sturen. Vaak gaat aan deze planning een daadwerkelijke kostenbesparing vooraf door het beter inrichten van de ‘supply chain’. Hier komt al de eerste glimlach, toch? Een belastingexpert die op andere kostenverlagingen gaat wijzen? Het moet niet gekker worden. Toch wel. Dinalog is zoals bekend een overheidsinstelling die onder andere als doel heeft om in 2020 de Nederlandse regie over goederenstromen en andere gerelateerde logistieke activiteiten te verdrievoudigen naar € 10 miljard. Dinalog heeft iets nieuws: het SMILE project. Dit project is in het leven geroepen om handel- en productiebedrijven (verladers) te ondersteunen bij het logistiek en fiscaal efficiënter inrichten van de onderneming. Op het moment dat een project kwalificeert, vergoedt Dinalog tot 50% van de kosten. Bij veel bedrijven is er namelijk ruimte om deze zogenaamde supply chain te verbeteren. De supply chain verbetering levert gelijk een kostenbesparing op. Daarna kan – als kers op de taart – nog gekeken worden of de onderneming – uiteraard binnen de toegestane wettelijke ruimte en fiscale normen en waarden – fiscaal optimaler kan worden ingericht. Zeker in de Transport & Logistieke sector wordt internationaal geopereerd waardoor fiscale planning bereikt kan worden.

U denkt nu zeker: waar is Frans Bauer of een andere grappenmaker die mijn Nieuwsblad Transport bewerkt heeft? Hoe kan dit? Niet alleen probeert de Nederlandse Belastingdienst het makkelijker (en leuker) te maken, ook de Nederlandse overheid en haar instellingen – we hebben niet voor niets het topsectorenbeleid en o.a. de Topsector Logistiek – denken voortdurend met ondernemers mee. Ook al besluit u niets met SMILE te doen, dan hoop ik dat u in ieder geval een glimlach op uw gezicht heeft. Mijn eerste doel voor 2015 heb ik dan bereikt en later dit jaar komen daar nog fiscale tips bij! Ik wens u en uw naasten in ieder geval een goed, gezond en gelukkig 2015 toe!

Dick van Sprundel is fiscaal expert bij Mazars.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement