De lading is afkomstig uit het op het strand gezette containerschip MSC Napoli, dat vorige week in grote problemen geraakte toen het net Antwerpen had verlaten op weg naar de Canarische Eilanden. Vele honderden ‘jutters’, voorzien van gereedschap om containers open te breken, zijn op het strand bij Lyme Bay op zoek naar buit.

De Maritime and Coastguard Agency MCA spreekt van ‘aasgieren’, die een redding van schip en lading ‘duizend keer moeilijker maken’. De Napoli heeft ook Nederlandse lading aan boord, meldt de EVO. Volgens de verladersorganisatie zal de rederij ongetwijfeld ‘averij grosse’ verklaren, waardoor ook ladingbelanghebbenden moeten meebetalen voor de redding van schip en lading.

Volgens de MCA zijn in elk geval 158 containers overboord geslagen, waarvan er twee – niet al te – gevaarlijke lading bevatten. De dienst wijst erop dat de jutters alles wat niet van hun gading is, achter op het strand, waardoor de vervuiling nog toeneemt. De politie probeert nu alle toegangen tot het strand af te sluiten. Uit het wrak lekkende olie bedreigt de kustlijn. Deze is door de Unesco erkend als werelderfgoed en staat plaatselijk bekend als Jurassic Coast.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement