DP World is met een belang van 30 procent de grootste aandeelhouder in Rotterdam World Gateway, het consortium dat vorige week de concessie voor de exploitatie een containerterminal op de Tweede Maasvlakte in de wacht sleepte. In het consortium hebben de leden van de New World Alliance (NOL, MOL en HMM) elk 20 procent en de Franse rederij CMA CGM 10 procent. Met de toewijzing zijn de concessies voor twee van de vier containerterminals op de Tweede Maasvlakte al vergeven. Eerder kreeg APM Terminals een terminal toegewezen. De hele Tweede Maasvlakte is daarmee voor 40 procent ‘uitverkocht’.

Rotterdam World Gateway krijgt een capaciteit van vier miljoen teu. Nu doen de de betrokken rederijen circa 1,5 miljoen teu op Rotterdam. In het contract met het Havenbedrijf Rotterdam zijn ladinggaranties opgenomen, inclusief toezeggingen om lading van andere Europese havens naar Rotterdam over te hevelen. DP World zal bij de opening in 2013 de rol van terminal operator op zich nemen. De onderneming is de fusie van Dubai Port Authority, operator van de containerterminals Rashid en Jebel Ali in de Verenigde Arabische Emiraten, en Dubai Ports International, een zusterbedrijf dat in 1999 was opgezet om ook terminals in het buitenland te exploiteren. Het fusiebedrijf nam in 2005 CSX World Terminals over (Hongkong, Constantza, Germersheim) en vestigde zich vorig jaar bij de grootste terminal operators in de wereld door de acquisitie van P&O Ports. Daarmee verkreeg DP World grote belangen in onder meer de haven van Antwerpen.

De overname van P&O Ports zorgde voor een politieke rel in de Verenigde Staten. Daar schaarden congresleden zich achter de publieke opinie dat de exploitatie van terminals door een Arabisch staatsbedrijf een een gevaar vormde voor de veiligheid van het land. Zij dwongen president Bush de al verleende toestemming in te trekken. DP World werd gedwongen de Amerikaanse terminals door te verkopen. De totale capaciteit van DP’s terminals bedraagt dit jaar 48 miljoen teu. Over tien jaar wil de operator uit Dubai dat hebben verdubbeld. Het bedrijf maakte twee weken geleden bekend voor een bedrag van meer dan 3 miljard dollar aan obligaties te hebben uitgegeven om de groei te financieren.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement