Cobelfret groeit fors in Rotterdam (+video)

Cobelfret Ferries heeft vorig jaar 27 procent meer vracht vervoerd vanuit de Benelux naar Engeland, Ierland, Denemarken en Zweden. Het ging om 890.454 vrachteenheden en 524.500 auto’s.

De omzet lag vorig jaar terug op het niveau van voor de crisis (2008), maar de activiteiten waren nog wel licht verlieslatend omdat de tarieven nog 20 tot 25 procent te laag zijn om weer breakeven te kunnen draaien.

Cobelfret heeft het vooral in Rotterdam goed gedaan. Tussen Rotterdam en Killingholme werden vorig jaar 120.000 trailers en containers vervoerd (+ 32 procent) en 112.000 auto’s (+ 50 procent). De dienst tussen Rotterdam en Purfleet aan de Theems was goed voor 100.000 vrachteenheden (+ 30 procent) en 10.000 wagens (status quo). De diensten uit Rotterdam op Ipswich en Dublin waren telkens goed voor 27.000 vrachteenheden.

Vorig jaar nam Cobelfret ook drie nieuwe conro’s uit een serie van zes in de vaart. Het laatste schip uit die reeks, de Amandine, kwam deze maand in dienst. Omdat de rederij steeds meer auto’s vervoert, werd het nieuwe schip onmiddellijk na de oplevering in Flensburg naar een andere werf in Polen gestuurd. Daar werd een extra vrachtdek bijgebouwd, zoals dat ook al gebeurde op het zusterschip Opaline in november.

Bekijk hier een video.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Cobelfret groeit fors in Rotterdam (+video) | NT

Cobelfret groeit fors in Rotterdam (+video)

Cobelfret Ferries heeft vorig jaar 27 procent meer vracht vervoerd vanuit de Benelux naar Engeland, Ierland, Denemarken en Zweden. Het ging om 890.454 vrachteenheden en 524.500 auto’s.

De omzet lag vorig jaar terug op het niveau van voor de crisis (2008), maar de activiteiten waren nog wel licht verlieslatend omdat de tarieven nog 20 tot 25 procent te laag zijn om weer breakeven te kunnen draaien.

Cobelfret heeft het vooral in Rotterdam goed gedaan. Tussen Rotterdam en Killingholme werden vorig jaar 120.000 trailers en containers vervoerd (+ 32 procent) en 112.000 auto’s (+ 50 procent). De dienst tussen Rotterdam en Purfleet aan de Theems was goed voor 100.000 vrachteenheden (+ 30 procent) en 10.000 wagens (status quo). De diensten uit Rotterdam op Ipswich en Dublin waren telkens goed voor 27.000 vrachteenheden.

Vorig jaar nam Cobelfret ook drie nieuwe conro’s uit een serie van zes in de vaart. Het laatste schip uit die reeks, de Amandine, kwam deze maand in dienst. Omdat de rederij steeds meer auto’s vervoert, werd het nieuwe schip onmiddellijk na de oplevering in Flensburg naar een andere werf in Polen gestuurd. Daar werd een extra vrachtdek bijgebouwd, zoals dat ook al gebeurde op het zusterschip Opaline in november.

Bekijk hier een video.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement