Het is het onvermurwbare antwoord van de reders aan minister Opstelten (Veiligheid en Justitie), die donderdag liet weten dat particuliere beveiliging op vrachtschepen strafbaar is.

De redersvereniging zegt dat naast de rederijen Vroon en Jumbo Shipping nog meer rederijen van plan zijn particuliere beveiligers in te zetten op Nederlandse vrachtschepen. ‘Er zijn reders die particuliere beveiligers in willen zetten, maar daarmee niet in de krant willen komen.’ Op de vraag om hoeveel reders het gaat, antwoordt de KVNR: ‘eigenlijk allemaal’.

Arnold van der Heul van Jumbo Shipping, een van de reders die vorige week al aankondigde particuliere beveiligers te willen gaan inzetten, bevestigt dat hij niet van gedachten is veranderd na het uitdrukkelijke verbod van Opstelten. “Opstelten wijst op de Wet Wapen en Munitie die particuliere beveiligers inderdaad geen ontheffing biedt voor het voeren van zwaardere wapens. Maar als werkgever hebben we tevens te maken met wetgeving die stelt dat onze mensen recht hebben op een veilige werkomgeving. Als er de komende tijd opdrachten zijn waarbij we een schip door gevaarlijk piratengebied moeten laten varen, is de veiligheid van onze mensen aan boord toch het belangrijkste en zullen we niet schromen om voor voldoende beveiliging te zorgen. Als er dan gezegd wordt dat wij stout zijn, moet daar in het uiterste geval de rechter maar over oordelen.”

Meer hierover in de gedrukte editie van Nieuwsblad Transport van 18 november.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement