Nederlands schip Seatrade aangevallen door piraten

Het Nederlandse schip ‘Breiz Klipper’ van Seatrade is dinsdagmiddag nabij de Nigeriaanse haven Port Harcourt aangevallen door piraten.

De kapitein en de hoofdwerktuigkundige van het schip, beiden Russen, zijn door de piraten in gijzeling genomen.

Acht Nigeriaanse piraten, bewapend met machinegeweren, vielen het schip van de Groningse rederij aan, waarbij ze ook schoten losten, en namen uiteindelijk de twee gijzelaars mee in een kleine speedboot. Een ander bemanningslid raakte bij de actie gewond, en er wordt ook een bemanningslid vermist. Vermoed wordt, dat de vermiste man ook in gijzeling is genomen. De veertien man sterke bemanning van het schip bestaat behalve uit Russen verder uit Oekraïeners en Filippijnen.

De piraten ontvreemden van boord ook waardevolle bezittingen van bemanningsleden en de inhoud van een kluis.

Een woordvoerder van Seatrade zegt dat het nog niet gelukt is om contact te krijgen met de piraten. Het is ook nog onbekend waar de bandieten en hun gijzelaars zich nu bevinden. “Het zoeken van contact heeft nu natuurlijk de hoogste prioriteit. Verder bieden we steun aan de familie van de gijzelaars en hebben we voor opvang gezorgd van de achtergebleven bemanningsleden.”

Het schip had vooral gekoelde lading, in het bijzonder vis, aan boord en was op weg om in Port Harcourt lading te gaan lossen toen het dinsdag werd overvallen.

De Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders spreekt van ‘droevig nieuws’.

De Verenige Naties sprak dinsdag toevallig nog zijn bezorgdheid uit over de toenemende piraterij in Nigeria en het geweld waarmee de piraterij daar gepaard gaat.

Reacties

Geacht forum,
Gezien de laatste maritieme ontwikkelingen in Nigeria is het spijtig dat de overheid aldaar geen afdoende controle uitoefent om dit te voorkomen. De economische groei van dit land zit dusdanig in de lift dat dit soort actie de ontwikkeling van west Afrika in gevaar kan brengen qua groei en steun van andere industriële landen . Laat de wereld maritieme sector de Nigeriaanse overheid hier over inlichten voordat ze hun eigen economie kapot maken.

Geplaatst door: Jack Geense op
Nederlands schip Seatrade aangevallen door piraten | NT

Nederlands schip Seatrade aangevallen door piraten

Het Nederlandse schip ‘Breiz Klipper’ van Seatrade is dinsdagmiddag nabij de Nigeriaanse haven Port Harcourt aangevallen door piraten.

De kapitein en de hoofdwerktuigkundige van het schip, beiden Russen, zijn door de piraten in gijzeling genomen.

Acht Nigeriaanse piraten, bewapend met machinegeweren, vielen het schip van de Groningse rederij aan, waarbij ze ook schoten losten, en namen uiteindelijk de twee gijzelaars mee in een kleine speedboot. Een ander bemanningslid raakte bij de actie gewond, en er wordt ook een bemanningslid vermist. Vermoed wordt, dat de vermiste man ook in gijzeling is genomen. De veertien man sterke bemanning van het schip bestaat behalve uit Russen verder uit Oekraïeners en Filippijnen.

De piraten ontvreemden van boord ook waardevolle bezittingen van bemanningsleden en de inhoud van een kluis.

Een woordvoerder van Seatrade zegt dat het nog niet gelukt is om contact te krijgen met de piraten. Het is ook nog onbekend waar de bandieten en hun gijzelaars zich nu bevinden. “Het zoeken van contact heeft nu natuurlijk de hoogste prioriteit. Verder bieden we steun aan de familie van de gijzelaars en hebben we voor opvang gezorgd van de achtergebleven bemanningsleden.”

Het schip had vooral gekoelde lading, in het bijzonder vis, aan boord en was op weg om in Port Harcourt lading te gaan lossen toen het dinsdag werd overvallen.

De Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders spreekt van ‘droevig nieuws’.

De Verenige Naties sprak dinsdag toevallig nog zijn bezorgdheid uit over de toenemende piraterij in Nigeria en het geweld waarmee de piraterij daar gepaard gaat.

Reacties

Geacht forum,
Gezien de laatste maritieme ontwikkelingen in Nigeria is het spijtig dat de overheid aldaar geen afdoende controle uitoefent om dit te voorkomen. De economische groei van dit land zit dusdanig in de lift dat dit soort actie de ontwikkeling van west Afrika in gevaar kan brengen qua groei en steun van andere industriële landen . Laat de wereld maritieme sector de Nigeriaanse overheid hier over inlichten voordat ze hun eigen economie kapot maken.

Geplaatst door: Jack Geense op