Acht Nigeriaanse piraten, bewapend met machinegeweren, vielen het schip van de Groningse rederij aan, waarbij ze ook schoten losten, en namen uiteindelijk de twee gijzelaars mee in een kleine speedboot. Een ander bemanningslid raakte bij de actie gewond, en er wordt ook een bemanningslid vermist. Vermoed wordt, dat de vermiste man ook in gijzeling is genomen. De veertien man sterke bemanning van het schip bestaat behalve uit Russen verder uit Oekraïeners en Filippijnen.

De piraten ontvreemden van boord ook waardevolle bezittingen van bemanningsleden en de inhoud van een kluis.

Een woordvoerder van Seatrade zegt dat het nog niet gelukt is om contact te krijgen met de piraten. Het is ook nog onbekend waar de bandieten en hun gijzelaars zich nu bevinden. “Het zoeken van contact heeft nu natuurlijk de hoogste prioriteit. Verder bieden we steun aan de familie van de gijzelaars en hebben we voor opvang gezorgd van de achtergebleven bemanningsleden.”

Het schip had vooral gekoelde lading, in het bijzonder vis, aan boord en was op weg om in Port Harcourt lading te gaan lossen toen het dinsdag werd overvallen.

De Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders spreekt van ‘droevig nieuws’.

De Verenige Naties sprak dinsdag toevallig nog zijn bezorgdheid uit over de toenemende piraterij in Nigeria en het geweld waarmee de piraterij daar gepaard gaat.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement