De casco’s zijn gebouwd en vervoerd in opdracht van de bekende scheepsbouwgroep VeKa in Werkendam, de grootste importeur en afbouwer van binnenvaartcasco’s in Europa. Ze worden de komende dagen in het Calandkanaal ‘gelost’ door de ‘Blue Marlin’ half af te zinken, waardoor de pontons met daarop de casco’s gaan drijven en weggesleept kunnen worden.

De pontons worden vervolgens naar de Heavy Lift Terminal van Mammoet in Schiedam gesleept, waar de casco’s er met behulp van landkranen er één voor één zullen worden afgetakeld. Dat gaat waarschijnlijk volgende week gebeuren, waarna ze waarschijnlijk door gaan naar de werven van VeKa in Werkendam en Heusden.

Dat het om een enorme operatie gaat, bleek al bij vertrek uit China toen de noordzijde van de Yangtze-rivier bij Shanghai voor alle andere scheepvaart moest worden gestremd zodat de 63 en 225 meter brede ‘Blue Marlin’ er langs kon. De nu aangevoerde vloot aan nieuwe binnenvaarttonnage bestaat uit veertien tankers en twee koppelverbanden.

Het recordtransport werd gistermiddag rond zes uur feestelijk ingehaald in aanwezigheid van onder meer de Brabantse commissaris van de koningin Wim van den Donk die de ‘Blue Marlin’ per raderstoomboot tegemoet voer.

Bekijk video

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement