Rederijen akkoord met afschaffen kartelontheffing

De Europese redersvereniging ECSA stemt in met het plan van de Europese Commissie om de richtsnoeren af te schaffen over informatieuitwisseling tussen lijnvaartrederijen.

Maar de organisatie vraagt het behoud van de Maritime Competition Guidelines voor de trampvaartrederijen, of op zijn minst een verwijzing naar de pool-akkoorden in de algemene richtsnoeren over de anti-kartelregels.

ECSA staat achter het voornemen van de Europese Commissie de sectorspecifieke richtsnoeren over het uitwisselen van informatie tussen lijnvaartrederijen in september 2013 af te schaffen. Ook de World Shipping Council had zich al uitgesproken in die zin.

Deze richtsnoeren kwamen er in 2008 op verzoek van de reders om inzicht te krijgen in wat nog kon uitgewisseld worden aan informatie na het afschaffen van de conferences. Ondertussen is daar echter een modus vivendi voor gevonden en zijn de richtsnoeren niet meer nodig.

Secretaris-generaal Alfons Guinier van ECSA (foto) wijst er echter op dat de toestand heel anders is voor de sector van de trampvaart. Die sector was niet (afdwingbaar) onderworpen aan de concurrentieregels van de EC voor 2008. Omdat dat veranderd is, acht ECSA het belangrijk dat richtsnoeren met betrekking tot pool-akkoorden in de trampvaart bliven bestaan.

De organisatie kan er echter mee leven als de Commissie beslist die richtsnoeren eveneens af te schaffen vanaf sptember 2013, als er twee paragrafen uit die richtsnoeren zouden opgenomen worden in de algemene richtsnoeren over de anti-kartelregels van de EU.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Rederijen akkoord met afschaffen kartelontheffing | NT

Rederijen akkoord met afschaffen kartelontheffing

De Europese redersvereniging ECSA stemt in met het plan van de Europese Commissie om de richtsnoeren af te schaffen over informatieuitwisseling tussen lijnvaartrederijen.

Maar de organisatie vraagt het behoud van de Maritime Competition Guidelines voor de trampvaartrederijen, of op zijn minst een verwijzing naar de pool-akkoorden in de algemene richtsnoeren over de anti-kartelregels.

ECSA staat achter het voornemen van de Europese Commissie de sectorspecifieke richtsnoeren over het uitwisselen van informatie tussen lijnvaartrederijen in september 2013 af te schaffen. Ook de World Shipping Council had zich al uitgesproken in die zin.

Deze richtsnoeren kwamen er in 2008 op verzoek van de reders om inzicht te krijgen in wat nog kon uitgewisseld worden aan informatie na het afschaffen van de conferences. Ondertussen is daar echter een modus vivendi voor gevonden en zijn de richtsnoeren niet meer nodig.

Secretaris-generaal Alfons Guinier van ECSA (foto) wijst er echter op dat de toestand heel anders is voor de sector van de trampvaart. Die sector was niet (afdwingbaar) onderworpen aan de concurrentieregels van de EC voor 2008. Omdat dat veranderd is, acht ECSA het belangrijk dat richtsnoeren met betrekking tot pool-akkoorden in de trampvaart bliven bestaan.

De organisatie kan er echter mee leven als de Commissie beslist die richtsnoeren eveneens af te schaffen vanaf sptember 2013, als er twee paragrafen uit die richtsnoeren zouden opgenomen worden in de algemene richtsnoeren over de anti-kartelregels van de EU.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement