Eerste schip voor veilig vervoer van gevaarlijkste lading ter wereld

In Japan is het allereerste schip opgeleverd dat specifiek ontworpen is voor het vervoer van nikkelerts. Die lading loopt risico’s die eerder al aanleiding gaven tot zware scheepsverliezen.

De ‘Jules Garnier II’ is onlangs door scheepswerf Naikai Zosen opgeleverd aan de Japanse scheepvaartgroep JX Shipping, maar gaat voor rekening van de Franse groep Eramet en zijn dochterbedrijf SLN instaan voor het vervoer van nikkelerts dat in Nieuw-Caledonië uit de grond wordt gehaald. Het schip is door de Japanse classificatiemaatschappij ClassNK geregistreerd.

Het schip met een draagvermogen van 27.200 dwt voldoet aan specifieke vereisten voor het vervoer van nikkelerts die door ClassNK zijn uitgewerkt. Het is daarmee naar verluidt het allereerste schip in zijn soort. Het geniet ook de erkenning als ‘specially constructed cargo ship’ in overeenstemming met de International Maritime Solid Bulk Code (IMSBC) van de IMO.

Die specifieke voorschriften zijn geen overbodige luxe, want nikkelerts staat bekend als een risicovol goedje. Tijdens het vervoer kan die vaste lading een vloeibare vorm aannemen als de vochtigheidsgraad te hoog oploopt. Als de lading dan gaat bewegen, kan dat zware gevolgen hebben voor de stabiliteit en de veiligheid van het schip.

Intercargo noemt nikkelerts niet voor niets ‘de gevaarlijkste lading ter wereld’. In 2010-2011 alleen al zou nikkelerts een rol gespeeld hebben in het verlies van vier bulkschepen waarbij liefst 66 opvarenden het leven lieten.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Eerste schip voor veilig vervoer van gevaarlijkste lading ter wereld | NT

Eerste schip voor veilig vervoer van gevaarlijkste lading ter wereld

In Japan is het allereerste schip opgeleverd dat specifiek ontworpen is voor het vervoer van nikkelerts. Die lading loopt risico’s die eerder al aanleiding gaven tot zware scheepsverliezen.

De ‘Jules Garnier II’ is onlangs door scheepswerf Naikai Zosen opgeleverd aan de Japanse scheepvaartgroep JX Shipping, maar gaat voor rekening van de Franse groep Eramet en zijn dochterbedrijf SLN instaan voor het vervoer van nikkelerts dat in Nieuw-Caledonië uit de grond wordt gehaald. Het schip is door de Japanse classificatiemaatschappij ClassNK geregistreerd.

Het schip met een draagvermogen van 27.200 dwt voldoet aan specifieke vereisten voor het vervoer van nikkelerts die door ClassNK zijn uitgewerkt. Het is daarmee naar verluidt het allereerste schip in zijn soort. Het geniet ook de erkenning als ‘specially constructed cargo ship’ in overeenstemming met de International Maritime Solid Bulk Code (IMSBC) van de IMO.

Die specifieke voorschriften zijn geen overbodige luxe, want nikkelerts staat bekend als een risicovol goedje. Tijdens het vervoer kan die vaste lading een vloeibare vorm aannemen als de vochtigheidsgraad te hoog oploopt. Als de lading dan gaat bewegen, kan dat zware gevolgen hebben voor de stabiliteit en de veiligheid van het schip.

Intercargo noemt nikkelerts niet voor niets ‘de gevaarlijkste lading ter wereld’. In 2010-2011 alleen al zou nikkelerts een rol gespeeld hebben in het verlies van vier bulkschepen waarbij liefst 66 opvarenden het leven lieten.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement