Anderhalve week geleden werd al duidelijk dat er iets mis was. P&O Ferries riep toen de ro/pax ‘Pride of Calais’ die onder de naam ‘Ostend Spirit’ in charter voor Trans Europa Ferries voer, terug omdat de rederij de facturen voor de charter niet betaalde. Omdat de twee andere ro/ro-schepen wegens technische problemen aan de kant lagen, viel de veerdienst tussen Oostende en de Britse haven Ramsgate in het graafschap Kent toen stil.

De Sloveense eigenaar van de veerdienst probeerde nog een deal te sluiten met Italiaanse investeerders, maar toen dat mislukte was er geen alternatief dan het faillissement aan te vragen.

Aan vracht was er geen gebrek. Volgens een voormalig werknemer konden de garagedekken van de ‘Ostend Spirit’ bij elke afvaart vlot gevuld worden. Het is de zware schuldenlast en het uitblijven van vers kapitaal dat de rederij de das heeft omgedaan.

De verkoop van de veerboten ‘Larkspur’ en ‘Gardenia’ zal vermoedelijk niet veel meer dan hun sloopwaarde opleveren, omdat deze schepen al respectievelijk al 37 en 35 jaar oud zijn.

Voor Oostende betekent het einde van Trans Europa Ferries een zware klap. De kusthaven had 175 lang een maritieme verbinding met Engeland en vorig jaar was de dienst op Ramsgate nog goed voor een overslag van 1,8 miljoen ton.

Het faillissement treft een honderdtal werknemers, waarvan de helft bestaat uit de Kroatische en Sloveense bemanningen van de schepen. Een vijftiental havenarbeiders kan in de toekomst wellicht in het dertig kilometer verder gelegen Zeebrugge aan de slag.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement