Op ongeveer 72.000 km Europese wegen wordt tol geheven, waarvan 60% via een elektronisch systeem. De overige 40% gebeurt via de aankoop van een vignet. Het probleem met de elektronische systemen is dat ze onderling niet compatibel zijn, zegt De Backer. “Dat zorgt voor vertragingen en extra administratieve lasten voor het internationale wegvervoer”.

De Backer (foto) herinnert eraan dat er al in 2004 een richtlijn voor een Europese elektronische tolheffingsdienst werd goedgekeurd. Deze had tot doel om de mogelijkheid te creëren om via één contract en met slechts één aan de voorruit in alle Europese lidstaten tol te betalen.

Tien jaar na datum is daar nog niets van in huis gekomen. Vanavond debatteert het Europees Parlement over een resolutie waarin om een betere interoperabiliteit tussen de verschillende system wordt gevraagd.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement