Voor die Zwitserse rederij komen er nu nog eens vijf eenheden van 8.800 teu bij. Deze schepen zullen gebouwd worden door de Chinese scheepswerf New Times Shipyard, een onderdeel van New Century Shipbuilding.

Net zoals de zeven schepen die de containerbouwer eerder deze maand bij Dalian Shipbuilding Industry Corporation bestelde, zal MSC de nieuwe tonnage voor een ongebruikelijk lange periode van zeventien jaar in charter nemen voor een bedrag van 25.000 dollar per dag.

Na afloop van het chartercontract zal de rederij uit Genève de 8.800 teu grote schepen overnemen voor een bedrag van 21,5 miljoen dollar per schip. CIMC betaalt aan de werf 85 miljoen dollar per nieuwbouw.

De vijf extra bestelde schepen komen in de loop van 2015 in de vaart. Het aantal brede neopanamax-schepen voor de vloot van MSC komt dankzij de nieuwe order op 36 stuks. Deze schepen zijn even breed als eenheden van 13.000 teu en hebben dankzij die extra breedte geen al te grote diepgang.

Omdat de brede neopanamax-eenheden uitgerust worden met een groot aantal aansluitingen voor koelcontainers en havens met een beperkte diepgang kunnen aanlopen, zijn deze schepen bijzonder geschikt voor de bediening van Latijns-Amerika, India of Zuid-Afrika.

MSC heeft nu al elf extra brede neopanamax-schepen van 8.762 tot 8.948 teu in de vaart. De andere 25 waarvan de grootste een capaciteit van 9.403 teu krijgen, zijn in aanbouw bij Jiangnan Changxing, Hudong Zhonghua Shipyard, Sungdong Shipbuilding, Dalian Shipbuilding en nu ook New Times Shipyard.

Op twee eigen schepen na gaat het om tonnage die de Zwitserse rederij in lange termijnbevrachting neemt van Costamare, de Duitse Schulte groep, de Chinese Bank of Communications (BoComm) en CIMC.

De Chinese containerbouwer moet slechts 2% voorschot op de bestelling betalen. De resterende 98% is verschuldigd bij de oplevering van de nieuwe schepen. CIMC verwacht een jaarlijks rendement van 9 tot 10% op deze charterdeal met MSC.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement