Vorig jaar rond deze tijd stond de deelindex binnenvaart op maar 77,78. Twee jaar geleden was de stand 94,20. De huidige hoge stand is maar ten dele aan het komende stookseizoen toe te schrijven. Hij kan er ook op duiden dat de binnenvaart aan een structureel herstel is begonnen.

Dat de economie weer groei vertoont, is ook aan de deelindex voor het wegvervoer af te lezen. Die bereikte donderdag een stand van 102,42, een kleine drie punten meer dan een week eerder en ruim elf punten meer dan twee weken terug. Ook hier pakt de vergelijking met voorgaande jaren gunstig uit. In 2012 was de stand rond deze tijd 88,64 en in 2011 was dat 97,26.

Zelfs de zeescheepvaartindex, die al tijden in mineur was, liet afgelopen week weer enig teken van leven zien. Hij steeg ruim vier punten naar 84,41. Maar deze index blijft nog wel ver achter bij de niveaus van voorgaande jaren.

De algemene Transportindex, die deze drie modaliteiten samen weergeeft, is in de afgelopen week nog eens tweeëneenhalf punt gestegen naar 95,79. In twee weken tijds bedroeg de stijging ruim acht punten. Een jaar geleden stond de index op 83,39. De economie lijkt zich op te richten.

De Transportindex is een initiatief van Nieuwsblad Transport, Nationale Databank Wegverkeersgegevens, Koninklijke Dirkzwager, Wolters Kluwer Teleroute en Panteia NEA.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement