De kans dat de bunkeroverslag de komende periode stijgt is zeer reëel. Op dit moment is de stookolie in de Rotterdamse bunkerhaven uitzonderlijk goedkoop in vergelijking met andere havens. Een ton stookolie kost 50 dollar minder dan in Singapore. Normaal is het prijsverschil 20 tot 30 dollar. In augustus was de prijs in Rotterdam nog even hoog als in Singapore.

De bunkermarkt is sterk prijs gedreven. Rotterdam dankt zijn positie als grootste bunkerhaven van Europa aan zijn olieraffinaderijen. Stookolie is namelijk een residu van het raffinageproces. Daardoor kon Rotterdam vaak de goedkoopste stookolie leveren. Inmiddels produceren raffinaderijen veel schoner en blijft er minder stookolie over. De meeste stookolie die in Rotterdam wordt geleverd, komt nu uit Rusland.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement