Heffing doorgebruik frustreert vervoerder

Containerrederijen frustreren het terugdringen van leegrijden doordat ze een heffing op het ‘doorgebruik’ van containers in rekening brengen.

Dit zegt brancheorganisatie TLN op basis van onderzoek door Panteia.

Wegvervoerders moeten die heffing betalen als ze twee afzonderlijke ritten combineren tot één nieuwe rit. Dat is bijvoorbeeld het geval als ze een lege container in Tilburg oppikken, daarmee naar een verlader in Venlo gaan en vervolgens met de volle container naar de haven van Rotterdamse rijden. Om dat mogelijk te maken, moeten rederijen een aantal administratieve handelingen verrichten, waarvoor ze een heffing van ongeveer 25 euro in rekening brengen.

‘Wij vinden dat onredelijk’, zegt directeur Peter Sierat van TLN, waarbij de Alliantie Zeecontainervervoerders is aangesloten. ‘We zouden juist beloond moeten worden, omdat we zo bijdragen aan een betere benutting van de container en zo het aantal lege kilometers verminderen. Bovendien vermindert dit het aantal handelingen op de terminal. Rederijen proberen hier ten onrechte aan te verdienen.’

Uit het onderzoek van Panteia blijkt dat er binnen Nederlands jaarlijks zo’n 111.000 ritten met doorgebruik uitgevoerd zouden kunnen worden. De toeslag zadelt de sector op met een extra kostenpost van ongeveer 1,2 miljoen euro per jaar. Uit een enquête blijkt dat vervoerders dat veel te veel vinden. Zij vinden een tarief van 3,70 euro voor een rit tot 200 kilometer en van 5,40 euro voor een langere wel ‘verdedigbaar’.

Meer in de papieren versie van NT van 7 februari.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Reacties

Zo onevenredig is dat eigenlijk niet, mits zo’n toeslag niet berekend wordt aan multimodale operators: we willen met z’n allen minder trucks op de weg en de grote rederijen zijn in veel gevallen deelnemers in de nieuwe terminals met een modal-shift-doelstelling en dit kan een duwtje in de rug zijn van het multimodaal vervoer.
Laten we ook niet vergeten dat veel truckers de lege container ook gebruiken als veredelde tautliner voor een binnenlandse rit. Maar dat vertellen we liever niet…

Geplaatst door: Joop Heyvaert op

Het is een schande hoe iedereen op de nek van de
vervoerder verdiend,hoe wij onder druk van concurrentie moeten toegeven….
Het laatste nieuws "Evergreen heeft zelfs het lef 50€ te vragen….heb Evergreen containers liever kwijt dan gevonden.
Onze genade slag zullen de files worden in Belgie vooral in Antwerpen en de km heffing in 2016…wens jullie allemaal veel succes

Geplaatst door: Luc Heye op
Heffing doorgebruik frustreert vervoerder | NT

Heffing doorgebruik frustreert vervoerder

Containerrederijen frustreren het terugdringen van leegrijden doordat ze een heffing op het ‘doorgebruik’ van containers in rekening brengen.

Dit zegt brancheorganisatie TLN op basis van onderzoek door Panteia.

Wegvervoerders moeten die heffing betalen als ze twee afzonderlijke ritten combineren tot één nieuwe rit. Dat is bijvoorbeeld het geval als ze een lege container in Tilburg oppikken, daarmee naar een verlader in Venlo gaan en vervolgens met de volle container naar de haven van Rotterdamse rijden. Om dat mogelijk te maken, moeten rederijen een aantal administratieve handelingen verrichten, waarvoor ze een heffing van ongeveer 25 euro in rekening brengen.

‘Wij vinden dat onredelijk’, zegt directeur Peter Sierat van TLN, waarbij de Alliantie Zeecontainervervoerders is aangesloten. ‘We zouden juist beloond moeten worden, omdat we zo bijdragen aan een betere benutting van de container en zo het aantal lege kilometers verminderen. Bovendien vermindert dit het aantal handelingen op de terminal. Rederijen proberen hier ten onrechte aan te verdienen.’

Uit het onderzoek van Panteia blijkt dat er binnen Nederlands jaarlijks zo’n 111.000 ritten met doorgebruik uitgevoerd zouden kunnen worden. De toeslag zadelt de sector op met een extra kostenpost van ongeveer 1,2 miljoen euro per jaar. Uit een enquête blijkt dat vervoerders dat veel te veel vinden. Zij vinden een tarief van 3,70 euro voor een rit tot 200 kilometer en van 5,40 euro voor een langere wel ‘verdedigbaar’.

Meer in de papieren versie van NT van 7 februari.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Reacties

Zo onevenredig is dat eigenlijk niet, mits zo’n toeslag niet berekend wordt aan multimodale operators: we willen met z’n allen minder trucks op de weg en de grote rederijen zijn in veel gevallen deelnemers in de nieuwe terminals met een modal-shift-doelstelling en dit kan een duwtje in de rug zijn van het multimodaal vervoer.
Laten we ook niet vergeten dat veel truckers de lege container ook gebruiken als veredelde tautliner voor een binnenlandse rit. Maar dat vertellen we liever niet…

Geplaatst door: Joop Heyvaert op

Het is een schande hoe iedereen op de nek van de
vervoerder verdiend,hoe wij onder druk van concurrentie moeten toegeven….
Het laatste nieuws "Evergreen heeft zelfs het lef 50€ te vragen….heb Evergreen containers liever kwijt dan gevonden.
Onze genade slag zullen de files worden in Belgie vooral in Antwerpen en de km heffing in 2016…wens jullie allemaal veel succes

Geplaatst door: Luc Heye op