Hoewel Noorwegen voorstander was voor invoering in 2016, steunt het land nu de Russen om de nieuwe regels rond NOx-emissie met vijf jaar uit te stellen.

In 2016 zou de nieuwe regelgeving die moet leiden tot een stikstof(NOx)-reductie van 80%, ingaan. Deze regelgeving geeft landen de mogelijkheid om zogenoemde NECA- gebieden (NOx Emission Control Area’s) in te stellen. In deze gebieden gaat de verscherpte Tier 3 NOx-eis gaat gelden terwijl in andere gebieden de minder scherpe Tier 2 eis geldt. De Noordzee is gepland als zo’n gebied.

Maar Rusland, Polen, enkele Baltische staten, Malta, Griekenland en Cyprus willen dat de regelgeving wordt uitgesteld. Het voldoen aan de regelgeving vraagt grote investeringen van reders. Nu steunt ook Noorwegen uitstel, terwijl dat land in 2008 de nieuwe regels wel ondertekend heeft.

De havenbedrijven van Rotterdam en Antwerpen en de Belgische en Nederlandse verladersorganisaties hebben vorige week nog kenbaar gemaakt geen verdere uitstel te zullen accepteren. Zij pleiten voor invoering per 1 januari 2016.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement