Het schrappen van de beurs is het gevolg van Nanjing Tankers’ slechte jaar-op-jaar resultaten. Het bedrijf boekte over 2013 voor het vierde opeenvolgende jaar verlies waarmee het de beursregels heeft overtreden. Nanjing Tankers heeft nog tot woensdag om bezwaar aan te tekenen.

Geheel onverwachts komt de schrapping niet. Het handelen in aandelen van Nanjing Tankers is al sinds april 2013 stopgezet. En toen het bedrijf in januari dit jaar meldde dat het verlies over 2013 met 377% groeide tot 948,6 miljoen dollar werd direct over schrapping gerept. Toch is het bijzonder, niet eerder werd een staatsbeheerd bedrijf van de beurs verwijderd. Wel ging eerder een Chinees beursbedrijf failliet. Dat was zonnepanelenfabrikant Chaori Solar. Ook dat was opmerkelijk omdat de Chinese overheid bedrijven in nood normaal gesproken red omdat faillissement wordt gezien als schaamtevolle mislukking, meldt de NOS.
Nanjing Tankers verliezen tekenen de markt van China. Bedrijven hebben grote schulden en kunnen deze vanwege de zwakke economie niet wegwerken. In de scheepvaart wordt dat versterkt door de heersende overcapaciteit.

Sinds de oprichting zo’n twintig jaar geleden zijn tot nu toe ongeveer 90 bedrijven van de Shanghai en Shenzhen beurs geschrapt, meldt Reuters.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement