Die verdeling van het achterlandvervoer over de modaliteiten laat zien dat nog maar 26% van de lading die tussen de zeehavens en het achterland wordt getransporteerd, over de weg gaat. Het spoor neemt 6% van deze lading voor zijn rekening.

De rest, 17%, wordt in de zeehavens van het ene op het andere zeeschip overgeslagen (‘transipment’) en daarna naar de bestemming gevaren. De binnenvaart is dus goed voor meer dan de helft van dit achterlandvervoer. De Zeeuwse havens doen het nodige om binnenvaart te bevorderen, onder meer door de aanleg van nieuwe wachtsteigers, walstroom en wifi voor binnenschepen.

Zeeland Seaports houdt in zijn modal split rekening met alle goederenstromen, dus niet alleen de gecontaineriseerde. De havenbeheerder helpt vervoerders met de planning van multimodale transporten via de website www.intermodalplanner.eu.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement