Volgens BP maakt de verkoop deel uit van een uitgebreid desinvesteringsprogramma van het Britse olieconcern. Volgens de Nederlandse woordvoerder vloeit de voorgenomen verkoop voort uit een ‘heroverweging’ van BP’s positie in Nederland en het besluit om zich op de raffinage-activiteiten te concentreren.

De locatie ligt aan de 2e Petroleumhaven en heeft een oppervlakte van 90 hectare en een capaciteit van 100.000 m3. Het gaat om de voormalige raffinaderij van Texaco, die is verbouwd tot distributieterminal. Die is via een pijplijn verbonden met de raffinaderij in de Europoort, die een capaciteit heeft van 400.000 vaten per dag, ofwel bijna twintig miljoen ton per jaar.

Pernis beschikt over een ligplaats voor het beladen van binnenschepen en zeeschepen, plus een laadstation voor het wegvervoer, waar per dag gemiddeld zo’n 125 tankauto’s worden beladen. Een deel van de productie van de raffinaderij wordt overigens direct afgevoerd van de locatie Europoort, die onder meer over een eigen haven en een installatie voor de belading van wagons beschikt.

De in totaal ongeveer dertig werknemers zijn enige tijd geleden geïnformeerd over de voorgenomen verkoop. De bonden eisen dat de verkoop niet tot ontslagen leidt en dat oudere werknemers in dienst kunnen blijven van BP als ze dat willen.

BP heeft sinds de ramp met het olieplatform ‘Deepwater Horizon’ in de Golf van Mexico in 2010 al voor zo’n veertig miljard dollar aan bezittingen verkocht. Eerder dit jaar kondigde de groep aan voor nog eens tien miljard dollar te willen desinvesteren als onderdeel van een programma om de kosten terug te brengen en de winstgevendheid op te voeren.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement