Op het gebied van productiviteit verslaat de haven van het in Dubai gevestigde DP World 483 wereldhavens, waar JOC meer dan 150.000 afhandelingen van schepen heeft geanalyseerd. De ranglijst is gebaseerd op basis van gemiddeld aantal bewegingen van containers per schip, per uur.

Bij het onderzoek heeft JOC onderscheid gemaakt tussen de afhandeling van schepen groter dan 8.000 teu en schepen kleiner dan 8.000 teu. In beide categorieën scoort Jebel Ali Port het beste.

De top van het productiviteitslijstje is een volledig oosters onderonsje. De meest productieve havens liggen nagenoeg allemaal in de Arabische wereld en het Verre Oosten. Uit Europa komt slechts Bremerhaven in de top-10 voor en dan ook alleen in de categorie ‘schepen groter dan 8.000 teu’. De Duitse haven staat op een achtste plek.

Belangrijke kanttekening is wel dat Jebel Ali Port nog volledig in ontwikkeling is. Op de terminals van DP World is de afhandeling van containers in de eerste drie kwartalen met 12,6% gegroeid tot 11,4 miljoen teu. Pas volgend jaar verwacht Jebel Ali Port het eerste schip met een capaciteit van meer dan 18.000 teu.

Bekijk hier de Havenproductiviteit eerste half jaar 2014

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement