In vier Belgische provincies wordt maandag gestaakt uit protest tegen de bezuinigingen die de nieuwe regering wil doorvoeren. Het zijn Antwerpen, Henegouwen, Limburg en Luxemburg.

De haven van Antwerpen wordt direct geraakt. Volgens de Vlaamse krant De Morgen liggen er 26 schepen klaar om de haven te verlaten, maar doordat de sluiswachter vanwege een stakingspost niet bij zijn wachtershuis kan komen kan hij de Berendrechtsluis niet bedienen. ‘Zo goed als iedereen van de loodsen is beschikbaar. Het probleem is dat door de piketten in Antwerpen niemand door kan’, zegt Jacques D’Havé, administrateur-generaal van het Agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust tegen De Morgen. Ook werden op diverse locaties blokkades in de haven opgericht.


Katoen Natie-directeur Fernand Huts vindt dat de staking de Antwerpse haven ‘gigantische’ economische en reputatieschade toebrengt. Katoen Natie is wel geopend, maar de bedrijvigheid in miniem. Huts kan op weinig begrip van de stakers rekenen.


Ook het treinverkeer van en naar Antwerpen ligt vrijwel stil. Dat betekent dat internationale treinen naar of uit Nederland die Antwerpen zouden aandoen, niet rijden. Twee Thalys-treinen zijn door de betogers stil gelegd. Volgens het Belgische persbureau Belga blokkeren stakers wegen naar de internationale luchthaven van Charleroi. Daardoor zijn reizigers gedwongen een stuk van of naar het gebouwencomplex te lopen.

Onrust

De politie vreest voor onrust omdat eerder al geruchten de ronde gingen dat dokwerkers flink zouden uitpakken tijdens het protest van vandaag. Hoewel de staking vandaag rustig begon zijn er al een aantal incidenten geweest.
Op een kruispunt in Antwerpen raakten de gemoederen even verhit toen dokwerkers daar een opstootje begonnen, maar na optreden van de politie hebben zij zich terug getrokken naar ‘hun kot’.Doorwerkers gefrustreerd

De incidenten die er tot nu toe zijn geweest waren vooral gericht tegen de betogers. Bij betoncentrale Michiels in Heist-op-den-Berg reed een gefrustreerde arbeider met een bulldozer in op een stakerspost, zegt een vakbondsafgevaardigde. Daarbij zijn een aantal actievoerders lichtgewond geraakt aan handen en benen, meldt de VRT-nieuwsdienst. De Morgen meldt later dat enkele arbeiders met een bulldozer en een vrachtwagen tot net voor het piket kwamen gereden en de militanten provoceerden. Die klommen daarop op de voertuigen en bezeerden zich daarbij. Het incident heeft de bedrijfsleiding doen besluiten om alle werkwilligen de rest van de dag vrij te geven.

Bij Punch Powertrain in Sint-Truiden is iemand met de wagen op het stakingspiket ingereden. De stakers konden op tijd wegspringen, maar er is wel direct besloten om alle werkwilligen toegang tot de parkeerplaats van bedrijven te ontzeggen.

Geen alcohol
De vakbonden hebben opgeroepen tot een alcoholvrije stakingsdag. ‘De vakbondsorganisatoren zelf lijken geen alcohol bij te hebben, al heeft hier en daar een arbeider wel een blikje pils in de hand’, schrijft De Morgen.

Ook de komende maandagen worden er regionale stakingen gehouden, gevolgd door een nationale staking op 15 december. Op 6 november was er een nationale betoging in Brussel. Het kwam toen tot ernstige ongeregeldheden tussen betogers en de politie.
UPDATE:
Er zijn inmiddels rookpluimen te zien in Antwerpen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement