APM wil Turkse havens kopen

Scheepvaart

APM Terminals struint de Turkse kust af op zoek naar havens die te koop zijn. Dat meldt persbureau Bloomberg.

De in Nederland gevestigde terminaloperator van A.P. Møller-Mærsk wil met het inlijven van Turkse havens profiteren van de snelle groei van containervolumes in dat land. Het containervolume in Turkije groeit twee keer zo hard als de Turkse economie. Afgelopen jaar heeft Turkije 8 miljoen teu afgehandeld. De totale containercapaciteit van de Turkse havens ligt op 12 miljoen teu.

‘We zijn zeker geïnteresseerd om een haven in Instanbul te hebben, in de regio Mamara’, zegt managing director Morgens Wolf Larsen van de Turkse afdeling van APM Terminals. ‘We kijken ook naar de Middellandse Zeekust tussen Mersin en Iskenderun.’

Volgens Larsen is de containerbusiness in Turkije nog ‘zwaar onderontwikkeld’. Als de Turken grote containerschepen kunnen ontvangen, zal de handel volgens hem snel groeien.

APM wil eind dit jaar zijn terminals in Aliaga operationeel hebben. De havenoperator werkt samen met het petrochemische bedrijf Petrokimya Holding. De twee willen 450 miljoen dollar in die haven investeren om de jaarlijkse overslagcapaciteit op 1,3 miljoen teu te hebben. Daarmee is Aliaga de op twee na grootste haven van Turkije.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

APM wil Turkse havens kopen | NT

APM wil Turkse havens kopen

Scheepvaart

APM Terminals struint de Turkse kust af op zoek naar havens die te koop zijn. Dat meldt persbureau Bloomberg.

De in Nederland gevestigde terminaloperator van A.P. Møller-Mærsk wil met het inlijven van Turkse havens profiteren van de snelle groei van containervolumes in dat land. Het containervolume in Turkije groeit twee keer zo hard als de Turkse economie. Afgelopen jaar heeft Turkije 8 miljoen teu afgehandeld. De totale containercapaciteit van de Turkse havens ligt op 12 miljoen teu.

‘We zijn zeker geïnteresseerd om een haven in Instanbul te hebben, in de regio Mamara’, zegt managing director Morgens Wolf Larsen van de Turkse afdeling van APM Terminals. ‘We kijken ook naar de Middellandse Zeekust tussen Mersin en Iskenderun.’

Volgens Larsen is de containerbusiness in Turkije nog ‘zwaar onderontwikkeld’. Als de Turken grote containerschepen kunnen ontvangen, zal de handel volgens hem snel groeien.

APM wil eind dit jaar zijn terminals in Aliaga operationeel hebben. De havenoperator werkt samen met het petrochemische bedrijf Petrokimya Holding. De twee willen 450 miljoen dollar in die haven investeren om de jaarlijkse overslagcapaciteit op 1,3 miljoen teu te hebben. Daarmee is Aliaga de op twee na grootste haven van Turkije.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement