‘Pieter Schelte’ verliest grote klus

Offshore

Het Russsiche besluit om de South Stream gaspijpleiding niet aan te leggen betekent het verlies van een groot project voor de ‘Pieter Schelte’, die de pijpleiding zou installeren.

Het project voor de ‘Pieter Schelte’ zou bestaan uit het aanleggen van 888 kilometer pijpleiding en was het tweede geplande project voor het nieuwe enorme hefschip. Geheel gevlogen is de opdracht echter nog niet.

De South Stream pijpleiding zou jaarlijks 63 miljard kubieke meter aardgas aan Europa moeten leveren via de Zwarte zee, meer dan 10% van de Europese vraag, meldt Reuters. Belangrijk aan de pijpleiding voor Rusland was dat het doorkruisen van Oekraïne zo kon worden vermeden.

De onrust in Oekraïne zorgde er echter voor dat het goedkeuringsproces in Brussel traag verliep. Ook de dalende energieprijzen en het stagnerende Europese vraag spelen volgens Reuters een rol in het besluit. De Russische president Vladimir Poetin maakte het besluit bekend tijdens een trip naar Turkije. Hij werd daarbij vergezeld door Gazprom CEO Alexei Miller. Poetin zegt nu de pijpleiding te willen aanleggen naar Turkije, die het gas met een flinke korting krijgt. Over de haalbaarheid en nut daarvan wordt getwist.

Of Allseas deze pijpleiding, mocht die er daadwerkelijk komen, ook gaat aanleggen is nog onduidelijk. ‘Het nieuws is pas net gebroken en we moten eerst met Gazprom in contact raken over het besluit en de mogelijke gevolgen’, zegt een woordvoerder van Allseas. Het is ook niet duidelijk hoe het schrappen van de pijpleiding het werkschema van de ‘Pieter Schelte’ zal beïnvloeden.

De eerste opdracht blijft nog steeds de verwijdering van het olieplatform Talisman Yme, die sinds juli 2012 onbemand in de Noordzee staat omdat er scheuren in de poten van het platform werden gevonden. Mocht er geen vervanging komen voor het aanleggen van de South Stream pijpleiding dan lijkt de Shell-opdracht om topsides te verwijderen van drie platformen op het Brent olieveld, dat ook in de Noordzee ligt, de tweede opdracht te worden.

De ‘Pieter Schelte’ komt begin volgend jaar aan in Rotterdam om daar in het binnenmeer van de Tweede Maasvlakte te worden afgebouwd. Het gaat daarbij onder andere om de installatie van zestien draagbalken. Een deel van deze balken ligt al klaar op de car terminal van Broekman.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Reacties

ik vind hem erg mooi en een gaaf gezicht om te zien en hij is erg groot

Geplaatst door: peter op
‘Pieter Schelte’ verliest grote klus | NT

‘Pieter Schelte’ verliest grote klus

Offshore

Het Russsiche besluit om de South Stream gaspijpleiding niet aan te leggen betekent het verlies van een groot project voor de ‘Pieter Schelte’, die de pijpleiding zou installeren.

Het project voor de ‘Pieter Schelte’ zou bestaan uit het aanleggen van 888 kilometer pijpleiding en was het tweede geplande project voor het nieuwe enorme hefschip. Geheel gevlogen is de opdracht echter nog niet.

De South Stream pijpleiding zou jaarlijks 63 miljard kubieke meter aardgas aan Europa moeten leveren via de Zwarte zee, meer dan 10% van de Europese vraag, meldt Reuters. Belangrijk aan de pijpleiding voor Rusland was dat het doorkruisen van Oekraïne zo kon worden vermeden.

De onrust in Oekraïne zorgde er echter voor dat het goedkeuringsproces in Brussel traag verliep. Ook de dalende energieprijzen en het stagnerende Europese vraag spelen volgens Reuters een rol in het besluit. De Russische president Vladimir Poetin maakte het besluit bekend tijdens een trip naar Turkije. Hij werd daarbij vergezeld door Gazprom CEO Alexei Miller. Poetin zegt nu de pijpleiding te willen aanleggen naar Turkije, die het gas met een flinke korting krijgt. Over de haalbaarheid en nut daarvan wordt getwist.

Of Allseas deze pijpleiding, mocht die er daadwerkelijk komen, ook gaat aanleggen is nog onduidelijk. ‘Het nieuws is pas net gebroken en we moten eerst met Gazprom in contact raken over het besluit en de mogelijke gevolgen’, zegt een woordvoerder van Allseas. Het is ook niet duidelijk hoe het schrappen van de pijpleiding het werkschema van de ‘Pieter Schelte’ zal beïnvloeden.

De eerste opdracht blijft nog steeds de verwijdering van het olieplatform Talisman Yme, die sinds juli 2012 onbemand in de Noordzee staat omdat er scheuren in de poten van het platform werden gevonden. Mocht er geen vervanging komen voor het aanleggen van de South Stream pijpleiding dan lijkt de Shell-opdracht om topsides te verwijderen van drie platformen op het Brent olieveld, dat ook in de Noordzee ligt, de tweede opdracht te worden.

De ‘Pieter Schelte’ komt begin volgend jaar aan in Rotterdam om daar in het binnenmeer van de Tweede Maasvlakte te worden afgebouwd. Het gaat daarbij onder andere om de installatie van zestien draagbalken. Een deel van deze balken ligt al klaar op de car terminal van Broekman.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Reacties

ik vind hem erg mooi en een gaaf gezicht om te zien en hij is erg groot

Geplaatst door: peter op