De trans-Atlantische diensten verhuizen begin volgend jaar al naar APMT Terminals Rotterdam, de bestaande terminal van de Deense groep aan de noordkant van het Delta-schiereiland op de Maasvlakte. Die grenst aan de zogenoemde Delta Dedicated North-terminal (DDN) van ECT. Daardoor is de uitwisseling van containers via interterminal transport met andere MSC-diensten relatief gemakkelijk te organiseren.

De operatie is de eerste stap op weg naar de verschuiving van de Rotterdamse aanlopen van 2M, de alliantie van MSC met Maersk, naar de nieuwe APM Terminals Maasvlakte 2. Die is zeer recent begonnen met landzijdige operaties en wordt in de loop van volgend jaar geleidelijk in gebruik genomen.

De Noord/Zuid-diensten van MSC blijven wel de Delta Terminal van ECT op de Maasvlakte aanlopen. Die worden afgehandeld op de Delta Dedicated North-terminal, die geëxploiteerd wordt door een joint venture van ECT met Terminal Investment Ltd (TIL), de in Bergen op Zoom gevestigde terminaldochter van MSC. De rederij verkocht vorig jaar overigens een belang van 35% in TIL voor bijna twee miljard dollar aan het Amerikaanse investeringsfonds GIP.

Het vertrek van de grote trans-Atlantische diensten van MSC op Noord-Amerika en het Verre Oosten is een ernstige tegenvaller voor ECT. De overslag voor de tweede containerrederij ter wereld door de Rotterdamse stuwadoor groeide de afgelopen jaren in snel tempo tot ongeveer een miljoen teu per jaar, inclusief transshipment.

Van Ravesteijn denkt dat het om minder dan de helft van het totale pakket gaat. De rederij heeft immers ook belangrijke diensten op onder meer de Middellandse Zee, Afrika, Zuid-Amerika en India. Hij verwacht overigens dat het totale MSC-pakket via Rotterdam fors zal groeien. ECT wil geen toelichting geven.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement