De bedrijven hebben elk een belang van 50% in de op te richten joint venture. Het gecombineerde bedrijf zal enerzijds de havensleepdiensten van Boskalis-dochter Smit in België en Nederland beslaan en anderzijds die van Kotug in Duitsland, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Door de samenwerking worden elf havens in vier landen bediend door een vloot van ruim zestig sleepboten.

De totale omzet van het fusiebedrijf wordt geraamd op circa 150 miljoen euro. De samenvoeging zal synergie opleveren en de gecombineerde marktposities in belangrijke mate versterken, zo verwacht Boskalis. Ook denkt het bedrijf door de herfinanciering van de activiteiten bijna 100 miljoen euro aan contanten vrij te spelen.

De samenwerking moet nog wel worden goedgekeurd door de betreffende toezichthouders.

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) startte onlangs een onderzoek naar mogelijke overtredingen van de mededingingswet door sleepbedrijven in de Rotterdamse haven. Het onderzoek van de ACM loopt parallel aan een onderzoek van het Duitse Bundeskartellamt, dat bedrijven in een aantal Duitse havens onderzoekt.

Hoewel de ACM geen namen noemde van bedrijven die op de korrel zijn genomen, heeft ook dochterbedrijf Smit, net als andere in Rotterdam, bezoek gehad van de toezichthouder, zo bevestigde Boskalis.

Vorige week maakte Boskalis overigens bekend dat het via Smit Lamnalco, waarin het een belang heeft van 50%, het Australische sleepbedrijf PB Towage overneemt.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement