Ze hebben een overeenkomst gesloten ‘die niet alleen een eind maakt aan de rechtszaak, maar ook het begin vormt van het gezamenlijk aanpakken van de uitdagingen waar de containersector de komende jaren voor staat’, aldus de tekst van een gezamenlijk persbericht.

De samenwerking richt zich op het versterken van de concurrentiepositie en op sociale en logistieke vraagstukken in de Rotterdamse containerafhandeling. De twee zeggen verder dat ze tot de conclusie zijn gekomen dat het in beider belang is om vanuit hun eigen positie en verantwoordelijkheid, ‘waar mogelijk samen op te trekken’.

Het akkoord komt nog geen week na de aankondiging dat president-directeur Jan Westerhoud van ECT per 31 december met pensioen gaat, zonder dat er al een opvolger bekend is. Hoewel ECT zegt dat die kwesties los van elkaar staan, wordt algemeen aangenomen dat met zijn vertrek de weg vrij kwam voor een vergelijk. ECT eiste meer dan een miljard schadevergoeding, omdat het bedrijf oneerlijk behandeld zou zijn bij de invulling van Maasvlakte 2.

Woordvoerder Sjaak Poppe zegt te verwachten dat dossiers als Container Logistiek Maasvlakte (CLM) en Nextlogic nu in een stroomversnelling komen. CLM omvat onder meer de aanleg van een interne baan tussen de terminals voor de uitwisseling van containers; Nextlogic is vooral bedoeld om de afhandeling van de binnenvaart te verbeteren. Volgens Poppe heeft de rechtszaak ‘niet geholpen’ bij het uitwerken van deze projecten.

Het Havenbedrijf wil verder in Den Haag een aanvraag indienen voor steun voor de containersector om de sociale gevolgen van de opening van nieuwe containerterminals op te vangen. Eerder dit jaar dienden de industriële en onderhoudsbedrijven uit de Rotterdamse haven een aanvraag in van 13,6 miljoen steun voor een sectorplan bij minister Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) en de Regio Mainport Rotterdam.

Dat plan is opgesteld door werkgeversorganisatie Deltalinqs, de vakbonden FNV en CNV Vakmensen, het Havenbedrijf de gemeente Rotterdam. De vakbonden dringen al geruime tijd aan op sociaal overleg in de containersector, maar de bedrijven hielden tot nu toe de boot af.

Volgens Poppe maakt zo’n aanvraag alleen kans als dat wordt gesteund door de hele sector en de vakbonden. De havenbeheerder heeft er goede hoop op dat nu ook de andere terminals operators, waaronder APMT en RWG, bij dat overleg aanschuiven. De havenbeheerder stelt dat er nog voldoende tijd is om een sociaal akkoord te sluiten en een sectorplan bij Asscher in te dienen omdat 2015 naar verwachting een zeer druk jaar voor de containersector wordt.

Het Havenbedrijf en ECT zijn achter de schermen al wekenlang met elkaar in gesprek over onder meer deze kwesties. Het definitieve akkoord is volgens Poppe vlak voor het afgelopen weekend bereikt. Het vertrek van Westerhoud heeft daarin volgens Poppe geen rol gespeeld: ‘Dat is iets tussen hem, ECT en Hutchison’, zegt hij.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement