Moerdijk: 60% meer containers

Overslag

De containeroverslag in de haven van Moerdijk is vorig jaar met ruim 60% omhoog gesprongen tot ruim 330.000 stuks.

Dat heeft havenbaas Ferdinand van den Oever tijdens de jaarlijkse nieuwjaarsbijeenkomst van het Havenschap Moerdijk bekendgemaakt. Die groei is te danken aan het gestegen aantal aanlopen door shortseaschepen. De Brabantse haven registreert de containeroverslag nog niet in teu’s. Een gebruikelijke vermenigvuldigingsfactor van 1,7 zou een volume van ongeveer een half miljoen teu opleveren.

De overslag van containerlading in en uit zeeschepen verdubbelde nagenoeg tot ruim 1,8 miljoen ton. In de binnenvaart werd een lichte groei van 4% tot ruim 2,1 miljoen ton geregistreerd. De twee modaliteiten waren samen goed voor een groei van ruim 30% tot nagenoeg vier miljoen ton.

De totale overslag noteerde een teruggang met 9% tot ruim 16,5 miljoen ton ten opzichte van 2013. Daarvan werd het merendeel per binnenschip aan- en afgevoerd, namelijk iets meer dan elf miljoen ton, wat 14% minder was dan het voorgaande jaar. De zeescheepvaart was goed voor 5,7 miljoen ton, een procentje meer dan in 2013.

Volgens Van den Oever zorgden een onderhoudstop en incidenten bij de Shell-raffinaderij voor een zware teruggang in de overslag van minerale oliën en chemische lading. ‘Gelukkig is dat incidenteel van aard. Met de opkrabbelende economie en de lichte groei van de zeevaart verwachten we in 2015 weer een groei van de totale overslag’, zei hij.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Moerdijk: 60% meer containers | NT

Moerdijk: 60% meer containers

Overslag

De containeroverslag in de haven van Moerdijk is vorig jaar met ruim 60% omhoog gesprongen tot ruim 330.000 stuks.

Dat heeft havenbaas Ferdinand van den Oever tijdens de jaarlijkse nieuwjaarsbijeenkomst van het Havenschap Moerdijk bekendgemaakt. Die groei is te danken aan het gestegen aantal aanlopen door shortseaschepen. De Brabantse haven registreert de containeroverslag nog niet in teu’s. Een gebruikelijke vermenigvuldigingsfactor van 1,7 zou een volume van ongeveer een half miljoen teu opleveren.

De overslag van containerlading in en uit zeeschepen verdubbelde nagenoeg tot ruim 1,8 miljoen ton. In de binnenvaart werd een lichte groei van 4% tot ruim 2,1 miljoen ton geregistreerd. De twee modaliteiten waren samen goed voor een groei van ruim 30% tot nagenoeg vier miljoen ton.

De totale overslag noteerde een teruggang met 9% tot ruim 16,5 miljoen ton ten opzichte van 2013. Daarvan werd het merendeel per binnenschip aan- en afgevoerd, namelijk iets meer dan elf miljoen ton, wat 14% minder was dan het voorgaande jaar. De zeescheepvaart was goed voor 5,7 miljoen ton, een procentje meer dan in 2013.

Volgens Van den Oever zorgden een onderhoudstop en incidenten bij de Shell-raffinaderij voor een zware teruggang in de overslag van minerale oliën en chemische lading. ‘Gelukkig is dat incidenteel van aard. Met de opkrabbelende economie en de lichte groei van de zeevaart verwachten we in 2015 weer een groei van de totale overslag’, zei hij.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement