Griekenland staakt verkoop haven Piraeus

Scheepvaart

De nieuwe Griekse regering onder leiding van de linkse partij Syriza stopt de verkoop van het staatsbelang in de haven van Piraeus.

Dat heeft Thodoris Dritsas, de nieuwe onderminister die verantwoordelijk is voor de scheepvaart, gezegd tegen het Britse persbureau Reuters. De vorige Griekse regering onder leiding van premier Samaras wilde een meerderheidsbelang van 67% in de haven verkopen aan de hoogste bieder. Die deal wordt onmiddellijk stopgezet.

De stap van de nieuwe Griekse regering is een klap in het gezicht van het Chinese staatsscheepvaartbedrijf Cosco dat in de running was voor het belang en al over enkele havenfaciliteiten in de haven van Piraeus beschikt. De Chinezen hadden al een groot deel van de geplande 230 miljoen euro aan investeringen in de haven gestoken. ‘De Cosco-deal zal nu worden beslist in het voordeel van het Griekse volk’, zegt Dritsas.

Vorige week kondigde een woordvoerder van de nieuwe premier Alexis Tsipras aan dat als Syriza de grootste partij wordt, de scheepvaartindustrie fors zal moeten bijdragen aan de opbouw van de Griekse economie. Scheepvaart is de meest productieve en rendabele bedrijfstak in Griekenland.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Griekenland staakt verkoop haven Piraeus | NT

Griekenland staakt verkoop haven Piraeus

Scheepvaart

De nieuwe Griekse regering onder leiding van de linkse partij Syriza stopt de verkoop van het staatsbelang in de haven van Piraeus.

Dat heeft Thodoris Dritsas, de nieuwe onderminister die verantwoordelijk is voor de scheepvaart, gezegd tegen het Britse persbureau Reuters. De vorige Griekse regering onder leiding van premier Samaras wilde een meerderheidsbelang van 67% in de haven verkopen aan de hoogste bieder. Die deal wordt onmiddellijk stopgezet.

De stap van de nieuwe Griekse regering is een klap in het gezicht van het Chinese staatsscheepvaartbedrijf Cosco dat in de running was voor het belang en al over enkele havenfaciliteiten in de haven van Piraeus beschikt. De Chinezen hadden al een groot deel van de geplande 230 miljoen euro aan investeringen in de haven gestoken. ‘De Cosco-deal zal nu worden beslist in het voordeel van het Griekse volk’, zegt Dritsas.

Vorige week kondigde een woordvoerder van de nieuwe premier Alexis Tsipras aan dat als Syriza de grootste partij wordt, de scheepvaartindustrie fors zal moeten bijdragen aan de opbouw van de Griekse economie. Scheepvaart is de meest productieve en rendabele bedrijfstak in Griekenland.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement