Hamburg: net geen tien miljoen teu

Overslag

De haven van Hamburg heeft een recordjaar achter de rug, maar heeft de ‘magische grens’ van tien miljoen teu, die eerder binnen handbereik leek, net niet gehaald.

De teller bleef steken op 9,7 miljoen teu, wat een groei van 5,1% ten opzichte van 2013 inhoudt. Dat blijkt uit de definitieve jaarcijfers, die Hamburg altijd pas weken later vrijgeeft dan de concurrentie. De Duitse haven benadrukt dat het groeicijfer boven het marktgemiddelde van 4,2% groei in Noordwest-Europa ligt. Voor dit jaar stelt de haven zich nadrukkelijk ten doel de grens van tien miljoen teu wel te doorbreken.

De Duitse haven moest het afleggen tegen Rotterdam, dat de containeroverslag dankzij een eindsprint in de tweede helft van het jaar met 5,8% zag groeien tot een nieuw record van 12,3 miljoen teu. Wel nam Hamburg iets meer afstand van Antwerpen als tweede containerhaven van Europa. Daar groeide de containeroverslag met 4,5% tot net onder de negen miljoen teu.

De totale overslag in Hamburg groeide wel tot het nieuwe record van 145,7 miljoen ton, een plus van 4,8%. Daarvan zat iets meer dan honderd miljoen ton in containers, bijna 70% van het totaal. Aan overige stukgoedlading werd twee miljoen ton overgeslagen, bijna 4% meer. De overslag van bulklading steeg met een kleine 2% tot 43 miljoen ton.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Hamburg: net geen tien miljoen teu | NT

Hamburg: net geen tien miljoen teu

Overslag

De haven van Hamburg heeft een recordjaar achter de rug, maar heeft de ‘magische grens’ van tien miljoen teu, die eerder binnen handbereik leek, net niet gehaald.

De teller bleef steken op 9,7 miljoen teu, wat een groei van 5,1% ten opzichte van 2013 inhoudt. Dat blijkt uit de definitieve jaarcijfers, die Hamburg altijd pas weken later vrijgeeft dan de concurrentie. De Duitse haven benadrukt dat het groeicijfer boven het marktgemiddelde van 4,2% groei in Noordwest-Europa ligt. Voor dit jaar stelt de haven zich nadrukkelijk ten doel de grens van tien miljoen teu wel te doorbreken.

De Duitse haven moest het afleggen tegen Rotterdam, dat de containeroverslag dankzij een eindsprint in de tweede helft van het jaar met 5,8% zag groeien tot een nieuw record van 12,3 miljoen teu. Wel nam Hamburg iets meer afstand van Antwerpen als tweede containerhaven van Europa. Daar groeide de containeroverslag met 4,5% tot net onder de negen miljoen teu.

De totale overslag in Hamburg groeide wel tot het nieuwe record van 145,7 miljoen ton, een plus van 4,8%. Daarvan zat iets meer dan honderd miljoen ton in containers, bijna 70% van het totaal. Aan overige stukgoedlading werd twee miljoen ton overgeslagen, bijna 4% meer. De overslag van bulklading steeg met een kleine 2% tot 43 miljoen ton.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement