De rechtszaak gaat om ongeveer 300.000 claims die havenbazen op basis van het gezondheidsplan van werkgeversorganisatie PMA weigeren te betalen. Dat plan is volgens de werknemers echter in strijd met de federale. Als de rechter de dokwerkers in het gelijk stelt, dan kan de vordering in totaal oplopen tot zo’n 100 miljoen dollar, zegt Michael McClelland, raadsman van de eisers, in de Amerikaanse media.

PMA en vakbond ILWU hebben na negen maanden onderhandelen afgelopen week een voorlopig akkoord bereikt over een vijfjarige collectieve arbeidsovereenkomst voor de werknemers van alle 29 havens aan de Amerikaanse westkust. De betaling van de zorgkosten is een belangrijk onderdeel in de cao. De details zijn nog niet bekend gemaakt, want de vakbondsleden moeten hun oordeel nog uitspreken over het onderhandelingsresultaat.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement