MSC zal in totaal negentien schepen van 19.224 teu aanschaffen, de ‘MSC Oscar’ is daarvan de eerste. ‘Naast de kostenbesparingen die deze schepen leveren hebben ze ook een positieve impact op het milieu’, zegt Nils Kahn, commercieel manager van MSC Germany tegen Shippingwatch. Met die capaciteit is volgens hem de limiet bereikt, nog grotere schepen zijn niet werkbaar. ‘De nieuwe megaschepen kunnen congestie veroorzaken als de infrastructuur niet op hen voorbereid is’, zegt hij. In Duitsland heeft MSC veel geïnvesteerd in spooraansluitingen naar diverse bestemmingen in Duitsland om congestie te voorkomen, voegt Kahn eraan toe. Net als Rotterdam had Hamburg afgelopen zomer veel last van congestie. Gebrekkige spooraansluitingen speelden daarin een rol.

Het eerste zusje van de ‘MSC Oscar’, de ‘MSC Oliver’, komt naar verwachting in april in de vaart. MSC heeft een uitgebreid nieuwbouwprogramma en met de negentien schepen van 19.224 teu wordt verwacht dat de Italiaanse rederij Maersk Line in 2016 van zijn troon zal stoten in termen van capaciteit. De negentien schepen zullen samen met de Triple-E’s van Maersk Line de oost-west handelsroutes gaan bezetten in de nieuwe samenwerking tussen de twee rederijen, alliantie 2M.

De ‘MSC Oscar’ geldt momenteel als grootse containerschip ter wereld en in tegenstelling tot zijn voorganger de ‘CSCL Globe’, die hem na een maand alweer moest afstaan, mag dit schip de titel enkele jaren dragen. Totdat MOL zijn eerste schip van 20.150 teu in de vaart neemt. De ‘MSC Oscar’ kwam dit weekend aan in Wilhelmshaven.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement