Dat laat minister van financiën Johan Van Overtveldt weten. In januari was deze scanner onbruikbaar geworden nadat een technische ruimte onder water was gelopen door het uitvallen van enkele pompen.

De haven van Antwerpen beschikt over vier scanners. De vaste installatie in de Waaslandhaven is de belangrijkste. Bij normale werking kan in negen minuten een containerlading in beeld gebracht worden en tot 30.000 containers per jaar gescand worden. Omdat eerder ook de tweede vaste scanner het liet afweten, moest de douane zich sinds januari behelpen met twee mobiele scanners. Die zijn minder efficiënt en geven alleen een zijbeeld, terwijl de vaste scanners ook een bovenbeeld tonen. Sinds de vaste scanner uitviel vonden er ook fysieke inspecties van containers plaats, maar werden er in totaal wel veel minder containers onderzocht.

‘Als de testresultaten positief uitvallen, kan de douane haar gewone activiteit snel hervatten’, zegt Van Overtveldt. ‘Naast aanvullende herstellingen moeten er ook nog maatregelen worden genomen om de kans op waterschade in de toekomst te verkleinen.’ Ook aan de tweede vaste scanner wordt gewerkt, maar Van Overtveldt acht een snelle herstelling ervan niet noodzakelijk. Die installatie is bestemd voor piekmomenten en tegen de tijd dat het moment dat het Deurganckdok volledig operationeel zal zijn.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement