Metingen in de Zweedse haven laten zien dat de zwavelemissie met 80% is gedaald sinds begin van het jaar. De metingen werden uitgevoerd in de vaargeul Älvsborg Fortress met een zogeheten ‘sniffer’, een nieuwe technologie die zwavel- en kooldioxideniveaus meet.

De emissie van tweehonderd passerende schepen is gemeten. Van 20% was de zwaveluitstoot nog te hoog. Sinds 1 januari is het maximaal toegestane zwavelgehalte in brandstof voor de scheepvaart in de Oostzee, de Noordzee en het Kanaal teruggebracht van 1,0 naar 0,1%.

‘Het is ongelooflijk positief om te zien dat de nieuwe regels een dergelijk effect hebben’, zegt Edvard Molitor, milieumanager van havenbedrijf Port of Gothenburg. ‘Tegelijkertijd is er nog steeds onzekerheid over de controle op schepen die niet aan de nieuwe eisen voldoen. De industrie is met reden bezorgd dat gebrekkige handhaving als bepaalde rederijen het minder nauw nemen met de regels, leidt tot een forse marktverstoringen.’

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement