Havenarbeiders hebben het werk neergelegd, omdat zij het niet eens zijn met een voorgenomen reorganisatie die een deel van het personeel de baan kost. Werknemers vrezen dat de personeelsbezetting in de haven van Oakland daardoor veel te klein wordt.

De staking komt een paar dagen nadat de haven aan de westkust bekend maakte dat het wegwerken van de opgelopen achterstanden door het negen maanden durende arbeidsconflict die alle 29 havens in het westen van de Verenigde Staten teisterde, goed op schema liep. Eind februari werd dat conflict beslecht. Toen tekenden vakbond ILWU en werkgeversorganisatie PMA een vijfjarige collectieve arbeidsovereenkomst voor alle 29 diepzeehavens aan de westkust van de Verenigde Staten.

Stakingsacties van werknemers afgelopen maanden en congestieproblemen in veel grote havens hebben de terminals veel volume gekost. Oakland zag zijn vrachtvolume in januari met 32% dalen ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement