Willem Scholten benadrukte dat hij door de rechtszaak ‘melaats was verklaard’ en daardoor moeilijk aan werk kon komen. ‘Google is het instrument waardoor anonimiteit onmogelijk is geworden en dus waren bedrijven huiverig om mij in te zetten. Er is beslag gelegd op mijn pensioen en ik heb niks meer.’ De 71-jarige Scholten werkt nu als adviseur bij grote, infrastructurele werken in Oman en in Afrika.

Joep van den Nieuwenhuijzen was vooral boos en noemde het ‘de wereld op zijn kop’ dat hij wordt beticht van frauduleuze praktijken. ‘Ik word aangeklaagd, terwijl ík ben bedrogen.’ Hij verwijt justitie dat zij onwaarheden over hem heeft verteld. Ook zegt hij dat ontlastende documenten bewust buiten het dossier waren gehouden.

De zaak draait om de sluiting van RDM in 2004. Scholten werd in augustus 2004 op staande voet ontslagen en wordt verdacht van valsheid in geschrifte en het aannemen van 1,2 miljoen euro aan steekpenningen van zakenman Joep van den Nieuwenhuijzen. De rechtszaak tegen Scholten begon op 6 september 2010. Justitie heeft in dit hoger beroep straffen geëist van 5 jaar cel tegen Van den Nieuwenhuijzen en 2,5 jaar cel tegen Scholten. Er is ook een ‘bevel gevangenneming’ gevraagd. Dat betekent dat de verdachten onmiddellijk naar de cel worden gebracht, als zij op 30 juni worden veroordeeld. Van den Nieuwenhuijzen en Scholten smeekten het gerechtshof donderdag om hen sowieso niet direct op te sluiten.

Van den Nieuwenhuijzen zei overtuigd te zijn dat hij wordt vrijgesproken. ‘Ik snak naar het einde, dat ik na de uitspraak weer een normaal leven kan opbouwen.’ Scholten, tot slot tegen het hof: ‘Als u vindt dat ik veroordeeld moet worden, dan zal ik daarmee moeten leven. Als u mij veroordeelt voor omkoping dan kan ik daar niet mee leven, want ik ben niet omgekocht.’

Justitie start ook een nieuwe rechtszaak tegen Van den Nieuwenhuijzen. Hij zou zich hebben verrijkt aan scheepswerf RDM en justitie wil dat hij dat geld terugbetaalt. Deze ontnemingszaak dient in november van dit jaar in Rotterdam. Het is niet bekend welk bedrag justitie zal eisen, maar vermoedelijk gaat het om miljoenen euro’s.