De openbaar aanklager van Guatemala heeft de Spaanse zakenman Ángel Perez Maura en zestien anderen in staat van beschuldiging gesteld op verdenking van corruptie. Zij zouden in 2012 zo’n 24 miljoen dollar hebben verduisterd bij de verkoop van de Terminal de Contenedores Quetzal (TCQ) in Guatemala aan TCB.

De aanklacht kwam een paar weken nadat de Deense terminalreus de overname in maart van dit jaar bekendmaakte. APMT breidde zijn overslagvolume zo’n 7% uit met deze transactie ter waarde van ongeveer een miljard dollar. De groep kondigde bovendien voor zo’n 400 miljoen aan investeringen in uitbreiding en modernisering van de elf TCB-terminals aan.

Na het eerder uitgevoerde boekenonderzoek worden de elf terminals in en buiten Spanje nu stuk voor stuk opnieuw doorgelicht om er zeker van te zijn dat er geen andere lijken uit de kast komen. Een woordvoerder van APMT liet optekenen het ‘enigszins ongemakkelijk’ te vinden dat het concern in verband wordt gebracht met een corruptiezaak uit 2012.

Maura was vice-president van Container Terminal van Barcelona (TCB) ten tijde van de acquisitie van TCQ. De zaak zou draaien om het omkopen van ambtenaren rond de verwerving van gronden voor de containerterminal in Quetzal. De zaak heeft APMT al veel geld gekost omdat die 43 miljoen dollar heeft moeten bijstorten om te voorkomen dat het de exploitatierechten zou kwijtraken.