De waterbouwer heeft de komst van het zelfheffende schip zojuist bevestigd. Het gaat volgens de organisatoren ‘een hoofdrol op poten’ vervullen, aangezien het zaterdagavond midden op de Nieuwe Maas naast de Erasmusbrug als podium voor een reeks artiesten gaat fungeren. Onder andere zangeres Maan en de Marinierskapel zullen er optreden.

Daarnaast kan het publiek aan de Parkkade een bezoek brengen aan de Aeolus’, die in 2014 werd verkozen tot Schip van het jaar. Het is voorzien van vier 85 meter lange poten, waarmee het zichzelf kan opvijzelen en zo met behulp van een zware kraan de windturbines en wieken van de windmolens op zee op vele tientallen meters hoogte boven de zeespiegel kan installeren.

Thema van de Wereldhavendagen is dit jaar ‘The Smartest Port’. Een keur aan bedrijven en schepen zullen hun innovatieve vermogen aan de bezoekers tonen. Het evenement trekt jaarlijks zo’n vierhonderdduizend bezoekers naar de kades rond de Erasmusbrug en de vele excursies in de haven van Rotterdam die dan zijn te boeken.