Daarbij was de ‘Aeolus’, een schip met poten dat wordt ingezet bij het transport en het plaatsen van windmolens op zee, de grote publiekstrekker.

Zaterdag was de drukste dag met circa 150.000 belangstellenden overdag en nog eens 40.000 ’s avonds voor een vuurwerkshow vanaf de ‘Aeolus’, die voor deze gelegenheid bij de Erasmusbrug lag. Zondag kwamen er ruim 120.000 man en vrijdag waren er al zo’n 60.000 ‘gewone’ bezoekers en 6000 studenten en scholieren naar de Wereldhavendagen gekomen, aldus de organisatie.

Directrice Sabine Bruijnincx van de Wereldhavendagen kijkt tevreden terug op het evenement. ‘Het ging ontzettend goed, het waren drie heel mooie dagen.’ Het is moeilijk voor Bruijnincx om aan te geven wat het hoogtepunt was van deze drie dagen. ‘Er was namelijk overal actie en er waren overal blije mensen. Het was een erg bijzondere ervaring voor de mensen die de haven zijn ingegaan. En we zijn trots op de volle kades en het mooie spektakel op het water. Het was een heel incidentloos evenement, daar ben ik ook zeer blij om.’

Vorig jaar trok het evenement in drie dagen 320.000 bezoekers, maar toen was het weer slechter. Op het evenement komen doorgaans rond de 400.000 mensen af.

Volgend jaar wordt het met de veertigste keer een jubileumeditie. De voorbereidingen daarvoor beginnen volgende week alweer.


Een fotoreportage ziet u in de nieuwe editie van Nieuwsblad Transport.