Daewoo moet schoon schip maken

Scheepsbouw

De Koreaanse effectenbeurs geeft Daewoo Shipbuilding een jaar de tijd om orde op zaken te stellen. Zo niet, dan verliest ’s werelds tweede scheepsbouwer mogelijk zijn beursnotering.

Die werd medio juli dit jaar al opgeschort in afwachting van de uitkomsten van een onderzoek naar malversaties. De scheepsbouwreus zit zwaar in de problemen als gevolg van de vraaguitval op de scheepsbouwmarkt en leed in de eerste helft van het jaar een verlies van meer dan anderhalf miljard dollar.

Daewoo Shipbuilding wordt ervan verdacht te hebben gerommeld met de boekhouding en de belasting te hebben ontdoken. Het concern heeft nu tot 28 september volgend jaar gekregen om schoon schip te maken. Maar als er voor die tijd niet genoeg vooruitgang wordt geboekt, kan de naam Daewoo al eerder van het bord van de effectenbeurs van Seoul gehaald worden, aldus het beursbestuur.

Een groot deel van de verliezen vloeide voort uit afschrijvingen op onderhanden werk en eerder geboekte orders. Onderzoek moet nu uitwijzen of Daewoo geflatteerde cijfers naar buiten heeft gebracht of dat opdrachtgevers niet aan hun verplichtingen hebben voldaan. Overigens zitten ook de andere twee Koreaanse megawerven diep in de rode cijfers. De drie willen samen voor meer dan zeven miljard aan activa afstoten in een poging een eind te maken aan de verliezen.

Daewoo moet schoon schip maken | NT

Daewoo moet schoon schip maken

Scheepsbouw

De Koreaanse effectenbeurs geeft Daewoo Shipbuilding een jaar de tijd om orde op zaken te stellen. Zo niet, dan verliest ’s werelds tweede scheepsbouwer mogelijk zijn beursnotering.

Die werd medio juli dit jaar al opgeschort in afwachting van de uitkomsten van een onderzoek naar malversaties. De scheepsbouwreus zit zwaar in de problemen als gevolg van de vraaguitval op de scheepsbouwmarkt en leed in de eerste helft van het jaar een verlies van meer dan anderhalf miljard dollar.

Daewoo Shipbuilding wordt ervan verdacht te hebben gerommeld met de boekhouding en de belasting te hebben ontdoken. Het concern heeft nu tot 28 september volgend jaar gekregen om schoon schip te maken. Maar als er voor die tijd niet genoeg vooruitgang wordt geboekt, kan de naam Daewoo al eerder van het bord van de effectenbeurs van Seoul gehaald worden, aldus het beursbestuur.

Een groot deel van de verliezen vloeide voort uit afschrijvingen op onderhanden werk en eerder geboekte orders. Onderzoek moet nu uitwijzen of Daewoo geflatteerde cijfers naar buiten heeft gebracht of dat opdrachtgevers niet aan hun verplichtingen hebben voldaan. Overigens zitten ook de andere twee Koreaanse megawerven diep in de rode cijfers. De drie willen samen voor meer dan zeven miljard aan activa afstoten in een poging een eind te maken aan de verliezen.