Het gaat om de ‘India Rickmers’ van 4.250 teu, die slechts zeven jaar geleden in China het levenslicht zag. Volgens de maritieme site Splash is het schip voor 325 dollar per ton verkocht voor de sloop. Waar dat gebeurt, is niet gemeld. Met de sloop van een schip van bouwjaar 2009 wordt het vorige record met maar liefst drie jaar gebroken.

Het gaat om een Panamaxschip, waarvan de waarde door de verbreding van het Panamakanaal is gekelderd. Dat leidt dit jaar tot een ware sloopgolf van dit soort schepen. In de eerste tien maanden van dit jaar is al voor ruim 200.000 teu aan Panamax schepen voor de sloop verkocht, ruim 40% van de totale 500.000 teu. Dat is overigens ook een record en ruim vier keer zo veel dan vorig jaar.

De ‘India Rickmers’ maakt deel uit van een serie van niet minder dan achttien zusterschepen. Ze zijn allemaal in China gebouwd, door de werven Dalian Shipbuilding en Jiangsu Yangzijiang. De levering ervan begon in 2007 en liep door tot in 2011.