Het OM acht bewezen dat hij in de periode 2013-2015 tal van containers met verdovende middelen in de Rotterdamse haven doelbewust heeft doorgelaten.

Daarmee zou hij ten minste 3,5 miljoen euro hebben verdiend, aldus het OM. Om die reden eiste de officier van justitie de maximumstraf. De douanier was belast met de selectie en risicoanalyse van containerzendingen.

Tegen zijn medeverdachten in de zaak rond de drugstransporten werden gevangenisstraffen geëist van twaalf, tien en acht jaar.

Het Openbaar Ministerie nam het de douanier zeer kwalijk dat hij door zijn handelen niet alleen het aanzien van de douane en de haven van Rotterdam heeft geschaad, maar ook heeft bijgedragen aan de uitwassen van de drugscriminaliteit. In verband met deze zaak zijn al twee liquidaties gepleegd op betrokkenen. Daarnaast is een van de verdachten slachtoffer geworden van een mislukte aanslag op zijn leven. Een van de moorden betreft de ‘vergismoord’ in Berkel in Rodenrijs, waarbij de verkeerde man werd doodgeschoten. Doelwit zou medeverdachte Dennis van den B. zijn geweest, tegen wie voor de rechtbank in Rotterdam twaalf jaar cel is geëist.

Ook werd de douanier verweten dat hij in de verhoren zijn kennis over corruptie in de haven niet wilde delen. ‘Hij heeft geen inkomen, geen baan en ontslag is onvermijdelijk’, aldus de officier van justitie. ‘Toch heeft hij bewust het risico genomen.’ Volgens het OM heeft de douanier van zijn miljoenenverdiensten ‘geleefd als God in Frankrijk’.