THE Alliance is de nieuwe alliantie van Hapag-Lloyd, Yang Ming, MOL, NYK Line en “K” Line, die volgens planning per april 2017 van start moet gaan, gelijktijdig met de Ocean Alliance van CMA CGM, Cosco, Evergreen en OOCL.

THE Alliance heeft vorige maand zijn geplande dienstennetwerk bekendgemaakt. Dat telt zes Trans-Atlantische diensten waarvan er vijf op Noordwest-Europa varen en één, de AL 6, op het Middellands Zeegebied. Die dienst deed oorspronkelijk zowel Italië, Frankrijk als Spanje aan, maar die rotatie wordt door de samenwerking met ZIM opgesplitst.

De nieuwe AL6-dienst richt zich specifiek op Italië en loopt ook Marseille aan. ZIM krijgt middels een slot agreement laadcapaciteit op deze loop. De Spaanse havens Barcelona, Tarragona, Valencia en Algeciras worden door ZIM bediend middels diens bestaande Noord-Amerika – Middellandse Zeegebied loop, de ZIM Container Service Atlantic (ZCA). Die dienst loopt naast de Spaanse havens ook de meer oostelijk gelegen Middellandse Zeehavens Piraeus, Mersin, Izmir, Haifa en Ashdod aan. Alleen Hapag-Lloyd krijgt middels de slot agreement ook toegang tot deze havens, de Japanse reders en Yang Ming krijgen dat niet, zegt een woordvoerder van de Duitse rederij tegen Nieuwsblad Transport.

De samenwerking is in afwachting van goedkeuring van de mededingingsautoriteiten. In de Verenigde Staten kwam THE Alliance begin deze maand in opspraak omdat de voorgestelde samenwerking hen in staat zou stellen om samen materiaal als containers en chassis in te kopen. De rederijen zijn door de Federal Maritime Commission gevraagd om de paragrafen over gezamenlijke koopkracht te wijzigen, wat THE Alliance ondertussen zou hebben gedaan.

Over ZIM gaan geruchten dat de rederij zijn internationale activiteiten wil afstoten en als regionale speler op de Middellandse Zee verder wil gaan. ZIM ontkent de verkoop van bedrijfsonderdelen.

De nieuwe havenrotaties zullen als volgt zijn:
AL6/ ZCI (ZIM): Salerno – Livorno – La Spezia – Genoa – FOS (Marseille) – Halifax – New York – Norfolk – Savannah – Salerno

AL7/ ZCA (ZIM): Barcelona – Tarragona – Valencia – Algeciras – Halifax – New York – Norfolk – Savannah – Valencia – Tarragona – Barcelona

ZCA volledig (alleen voor ZIM en Hapag-Lloyd): Ashdod – Haifa – Izmir – Piraeus – Barcelona – Tarragona – Valencia – Algeciras – Halifax – New York – Norfolk – Savannah – Valencia – Tarragona – Mersin – Ashdod

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement