Trump zwijgt over marineplannen

Vliegdekschepen

‘Als we allemaal samenwerken en de VS op één zetten, is alles mogelijk’.

Concreter werd president Donald Trump niet tijdens zijn bezoek aan het nieuwe pronkstuk van de Amerikaanse marine, het supervliegdekschip ‘Gerald R. Ford’, die op een haar na klaar is. Daarbij bleef de gehoopte toelichting op zijn eerder aangekondigde plan om de marinevloot uit te breiden van ongeveer 280 tot 350 schepen uit.

Duidelijk is wel dat zijn voornemen om het totale jaarlijkse defensiebudget met bijna 10% of 54 miljard dollar te verhogen daarvoor bij lange na niet toereikend is. Dan zou er alleen al aan de marine dertig jaar lang 25 miljard dollar extra gespendeerd moeten worden, ongeveer 60% meer dan de huidige meerjarenplanning voor vlootvernieuwing.

Militaire deskundigen erkennen dat de Amerikaanse marinevloot de kleinste omvang heeft sinds 1916, maar wijzen er ook op dat de gevechtskracht van Amerika’s ‘varende vliegvelden’ alle andere landen ter wereld in de schaduw stelt.

Dat werd ook door Trump gememoreerd met zijn opmerking dat ‘de carriers de hoeksteen vormen van de Amerikaanse militaire macht, die een ongeëvenaarde kracht op de wereldzeeën ten toon spreiden’. Zoals bekend worden er vooralsnog drie vliegdekschepen van de Gerald R. Ford-klasse gebouwd, waarvan de eerste zo’n 13 miljard dollar heeft gekost. Ze komen in de plaats van Nimitz-klasse carriers, waarvan de VS er tien heeft.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Trump zwijgt over marineplannen | NT

Trump zwijgt over marineplannen

Vliegdekschepen

‘Als we allemaal samenwerken en de VS op één zetten, is alles mogelijk’.

Concreter werd president Donald Trump niet tijdens zijn bezoek aan het nieuwe pronkstuk van de Amerikaanse marine, het supervliegdekschip ‘Gerald R. Ford’, die op een haar na klaar is. Daarbij bleef de gehoopte toelichting op zijn eerder aangekondigde plan om de marinevloot uit te breiden van ongeveer 280 tot 350 schepen uit.

Duidelijk is wel dat zijn voornemen om het totale jaarlijkse defensiebudget met bijna 10% of 54 miljard dollar te verhogen daarvoor bij lange na niet toereikend is. Dan zou er alleen al aan de marine dertig jaar lang 25 miljard dollar extra gespendeerd moeten worden, ongeveer 60% meer dan de huidige meerjarenplanning voor vlootvernieuwing.

Militaire deskundigen erkennen dat de Amerikaanse marinevloot de kleinste omvang heeft sinds 1916, maar wijzen er ook op dat de gevechtskracht van Amerika’s ‘varende vliegvelden’ alle andere landen ter wereld in de schaduw stelt.

Dat werd ook door Trump gememoreerd met zijn opmerking dat ‘de carriers de hoeksteen vormen van de Amerikaanse militaire macht, die een ongeëvenaarde kracht op de wereldzeeën ten toon spreiden’. Zoals bekend worden er vooralsnog drie vliegdekschepen van de Gerald R. Ford-klasse gebouwd, waarvan de eerste zo’n 13 miljard dollar heeft gekost. Ze komen in de plaats van Nimitz-klasse carriers, waarvan de VS er tien heeft.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement