Per april zullen de nieuwe alliantie samen zeventien wekelijkse loops tussen Azië en Noord-Europa aanbieden, één meer dan door de vier huidige allianties 2M, G6, CKYE en O3 wordt aangeboden.

De totale wekelijkse capaciteit op Noord-Europa zal daardoor met 9,6% groeien ten opzichte van het huidige aanbod, hebben de analisten berekend. De grootste opschaling komt van 2M van Maersk line en MSC die de schepen op zijn bestaande diensten niet alleen volledig upgrade met schepen van 18.000 tot 20.000 teu, maar ook een nieuwe dienst heeft opgericht. De wekelijkse capaciteit van de rederij verhoogt daardoor met 23% tot 103.000 teu.

Die nieuwe instroom van laadruimte is nodig, want de afgelopen weken hebben verladers en expediteurs steeds meer moeite om hun lading aan boord te krijgen vanwege capaciteitstekort. Veel rederijen voerden piektoeslagen in en hanteerden in sommige gevallen korte tijd een boekingstop.

Vanwege het tekort aan laadruimte werden de vrachttarieven de afgelopen weken fors verhoogd. Expediteurs spreken van verdubbelingen. Wie niet bereid is een premium te betalen moet momenteel soms weken wachten op een plek aan boord. Aan die situatie lijkt nu een einde te komen. ‘De capaciteitsuitbreiding kan weer nieuwe onrust in de markt kan brengen’, waarschuwt Alphaliner.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement