Kidnappingen op zee nemen weer toe

Piraterij

Steeds vaker worden er weer zeelieden gekidnapt door piraten. Dit jaar zijn al 25 opvarenden ontvoerd en is er één doodgeschoten.

Dat blijkt uit data van het International Maritime Bureau, dat een speciale piraterij-afdeling heeft.

Al jaren wordt piraterij als een afnemende dreiging beschouwd doordat het aantal aanvallen daalt. Maar kidnappingen komen juist meer voor. In 2014 halveerde het aantal aanvallen wereldwijd tot 245, waarbij negen zeelieden werden ontvoerd. In 2016 daalde het aantal incidenten verder tot 191, maar daarbij werden 62 bemanningsleden ontvoerd. Voor 2017 ligt de score tot dusver op hetzelfde peil als vorig jaar rond deze tijd.

Onder de 25 dit jaar ontvoerde bemanningsleden zijn de acht opvarenden van bunkerschip ‘Aris 13’, dat op 13 maart werd gekaapt door Somalische piraten. Zij zijn inmiddels weer vrijgelaten. De kaping werd wereldnieuws omdat het de eerste succesvolle kaping rond Somalië was sinds 2012. De forse reductie van de piratenaanvallen in dat gebied, in 2010 werden er nog 48 schepen gekaapt, heeft internationaal geleid tot een gevoel van overwinning, maar sinds het succes van de Europese anti-piraterij missie EU NavFor in de Golf van Aden is het aantal aanvallen in andere wateren rond Maleisië, Singapore, Indonesië en de Filipijnen juist gestegen.

Opvallend is dat de aanvallen ook daar steeds gewelddadiger worden. Medio februari werden in de Filipijnen zes opvarenden van een bulkcarrier ontvoerd, vermoedelijk door de islamistische terreurgroep Abu Sayyaf. Een zevende bemanningslid werd doodgeschoten.

Het merendeel van de ontvoeringen vindt nog steeds rond Nigeria plaats. Tot dusver zijn voor de West-Afrikaanse kust al elf zeelieden van hun schepen geplukt. Op 5 februari werden acht opvarenden ontvoerd van de ‘BBC Caribbean’, die eigendom is van de Duitse rederij Briese Schiffahrt. De melding verliep via de Nederlandse kustwacht, waarschijnlijk omdat het noodsysteem aan een Nederlands grondstation is gelinkt. Een woordvoerster van de Kustwacht zegt gemiddeld zes keer per jaar zo’n melding te krijgen.

Door bemiddeling van de Russische regering zijn deze acht opvarenden, zeven Russen en een Oekraïner, weer veilig thuis. Het is niet bekend of er losgeld is betaald. Van drie andere zeevarenden, die twee dagen later in hetzelfde gebied van een LPG-tanker werden ontvoerd, is niet bekend hoe het hen vergaat.

De International Maritiem Bureau waarschuwde eerder al dat de aanvallen steeds gewelddadiger worden. In de hoogtijdagen van de Somalische piraterij werden schepen veelal in zijn geheel gekaapt en de bemanning aan boord gegijzeld tot er losgeld werd betaald. Nu worden opvarenden steeds vaker ontvoerd en meegenomen naar onbekende locaties aan wal.

Nederland neemt deel aan de antipiraterijmissie van de EU, maar het nadeel van die missie is het beperkte inzetgebied. De kust van West-Afrika valt niet onder de missie, en de wateren rond Maleisië en de Filipijnen evenmin. De redersvereniging KVNR pleit daarom al jaren voor het toestaan van particuliere beveiligers aan boord. Nederland is het enige land dat dit nog niet toestaat. De VVD en CDA dienden onlangs opnieuw een wetsvoorstel in om dit beleid te versoepelen. Gezien de uitkomst van de verkiezingen heeft dat voor het eerst kans van slagen. De PvdA was fel tegen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Kidnappingen op zee nemen weer toe | NT

Kidnappingen op zee nemen weer toe

Piraterij

Steeds vaker worden er weer zeelieden gekidnapt door piraten. Dit jaar zijn al 25 opvarenden ontvoerd en is er één doodgeschoten.

Dat blijkt uit data van het International Maritime Bureau, dat een speciale piraterij-afdeling heeft.

Al jaren wordt piraterij als een afnemende dreiging beschouwd doordat het aantal aanvallen daalt. Maar kidnappingen komen juist meer voor. In 2014 halveerde het aantal aanvallen wereldwijd tot 245, waarbij negen zeelieden werden ontvoerd. In 2016 daalde het aantal incidenten verder tot 191, maar daarbij werden 62 bemanningsleden ontvoerd. Voor 2017 ligt de score tot dusver op hetzelfde peil als vorig jaar rond deze tijd.

Onder de 25 dit jaar ontvoerde bemanningsleden zijn de acht opvarenden van bunkerschip ‘Aris 13’, dat op 13 maart werd gekaapt door Somalische piraten. Zij zijn inmiddels weer vrijgelaten. De kaping werd wereldnieuws omdat het de eerste succesvolle kaping rond Somalië was sinds 2012. De forse reductie van de piratenaanvallen in dat gebied, in 2010 werden er nog 48 schepen gekaapt, heeft internationaal geleid tot een gevoel van overwinning, maar sinds het succes van de Europese anti-piraterij missie EU NavFor in de Golf van Aden is het aantal aanvallen in andere wateren rond Maleisië, Singapore, Indonesië en de Filipijnen juist gestegen.

Opvallend is dat de aanvallen ook daar steeds gewelddadiger worden. Medio februari werden in de Filipijnen zes opvarenden van een bulkcarrier ontvoerd, vermoedelijk door de islamistische terreurgroep Abu Sayyaf. Een zevende bemanningslid werd doodgeschoten.

Het merendeel van de ontvoeringen vindt nog steeds rond Nigeria plaats. Tot dusver zijn voor de West-Afrikaanse kust al elf zeelieden van hun schepen geplukt. Op 5 februari werden acht opvarenden ontvoerd van de ‘BBC Caribbean’, die eigendom is van de Duitse rederij Briese Schiffahrt. De melding verliep via de Nederlandse kustwacht, waarschijnlijk omdat het noodsysteem aan een Nederlands grondstation is gelinkt. Een woordvoerster van de Kustwacht zegt gemiddeld zes keer per jaar zo’n melding te krijgen.

Door bemiddeling van de Russische regering zijn deze acht opvarenden, zeven Russen en een Oekraïner, weer veilig thuis. Het is niet bekend of er losgeld is betaald. Van drie andere zeevarenden, die twee dagen later in hetzelfde gebied van een LPG-tanker werden ontvoerd, is niet bekend hoe het hen vergaat.

De International Maritiem Bureau waarschuwde eerder al dat de aanvallen steeds gewelddadiger worden. In de hoogtijdagen van de Somalische piraterij werden schepen veelal in zijn geheel gekaapt en de bemanning aan boord gegijzeld tot er losgeld werd betaald. Nu worden opvarenden steeds vaker ontvoerd en meegenomen naar onbekende locaties aan wal.

Nederland neemt deel aan de antipiraterijmissie van de EU, maar het nadeel van die missie is het beperkte inzetgebied. De kust van West-Afrika valt niet onder de missie, en de wateren rond Maleisië en de Filipijnen evenmin. De redersvereniging KVNR pleit daarom al jaren voor het toestaan van particuliere beveiligers aan boord. Nederland is het enige land dat dit nog niet toestaat. De VVD en CDA dienden onlangs opnieuw een wetsvoorstel in om dit beleid te versoepelen. Gezien de uitkomst van de verkiezingen heeft dat voor het eerst kans van slagen. De PvdA was fel tegen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement