FBI dagvaardt grote containerrederijen

Mededinging

De FBI heeft de grote containerrederijen gedagvaard in een mededingingsonderzoek.

De federale politie viel op 15 maart de zogenoemde Box Club in San Francisco meeting binnen, een topoverleg van leden van de International Council of Containership Operators. Onder de rederijen die een dagvaarding hebben gekregen zijn Maersk Line, MSC, Hapag-Lloyd, Evergreen en OOCL.

Maersk Line bevestigt de dagvaarding. Volgens de rederij betreft het een verzoek om documenten die nodig zijn voor een onderzoek naar de wereldwijde containerscheepvaart. ‘De dagvaarding omvat geen specifieke beschuldigingen tegen Maersk Line’, laat een woordvoerder weten. De rederij benadrukt dat een dagvaarding niet betekent dat een bedrijf schuldig is aan illegale activiteiten.

Het is niet bekend wat de FBI precies onderzoekt. ‘We kunnen bevestigen dat er een operatie is uitgevoerd. Het is onderdeel van een lopend onderzoek waarvan we op dit moment geen details kunnen vrijgeven’, zegt een woordvoerder van de federale politie tegen persbureau Reuters.

Het onderzoek van de FBI volgt op eerdere onderzoeken van de Europese Unie en Zuid-Afrika. In die onderzoeken ging het om de wijze waarop reders hun tariefverhogingen ventileerden. De EU onderzocht of de publieke bekendmakingen van de tarieven moesten worden gezien als prijssignalering.

Brussel vreesde dat de aankondiging van de algemene verhoging reders in staat stelde om hun toekomstige prijsintenties naar elkaar te signaleren en zo de prijzen op routes te verhogen. Vanwege het niet-bindende karakter van de aankondigingen zouden de rederijen zo de markt kunnen ‘testen, zonder het risico klanten te verliezen.’ Het onderzoek is afgesloten zonder officiële beschuldigingen of boetes, nadat reders vrijwillig aanboden om hun prijstechnieken te veranderen en meer duidelijkheid in tariefaankondigingen te geven.

Vermoedelijk speelt de reorganisatie van de containerindustrie, die de top-15 van rederijen per april verdeelt in drie samenwerkingsverbanden (2M, Ocean Alliance en THE Alliance), een belangrijke rol in het onderzoek. Volgens Reuters heeft de Amerikaanse Justice Department er bij de Federal Maritime Commission, die zich onder andere met maritieme mededingingszaken bezighoudt, eerder op aangedrongen om de Ocean Alliance te verbieden of veranderingen in de overeenkomst te eisen.

FBI dagvaardt grote containerrederijen | NT

FBI dagvaardt grote containerrederijen

Mededinging

De FBI heeft de grote containerrederijen gedagvaard in een mededingingsonderzoek.

De federale politie viel op 15 maart de zogenoemde Box Club in San Francisco meeting binnen, een topoverleg van leden van de International Council of Containership Operators. Onder de rederijen die een dagvaarding hebben gekregen zijn Maersk Line, MSC, Hapag-Lloyd, Evergreen en OOCL.

Maersk Line bevestigt de dagvaarding. Volgens de rederij betreft het een verzoek om documenten die nodig zijn voor een onderzoek naar de wereldwijde containerscheepvaart. ‘De dagvaarding omvat geen specifieke beschuldigingen tegen Maersk Line’, laat een woordvoerder weten. De rederij benadrukt dat een dagvaarding niet betekent dat een bedrijf schuldig is aan illegale activiteiten.

Het is niet bekend wat de FBI precies onderzoekt. ‘We kunnen bevestigen dat er een operatie is uitgevoerd. Het is onderdeel van een lopend onderzoek waarvan we op dit moment geen details kunnen vrijgeven’, zegt een woordvoerder van de federale politie tegen persbureau Reuters.

Het onderzoek van de FBI volgt op eerdere onderzoeken van de Europese Unie en Zuid-Afrika. In die onderzoeken ging het om de wijze waarop reders hun tariefverhogingen ventileerden. De EU onderzocht of de publieke bekendmakingen van de tarieven moesten worden gezien als prijssignalering.

Brussel vreesde dat de aankondiging van de algemene verhoging reders in staat stelde om hun toekomstige prijsintenties naar elkaar te signaleren en zo de prijzen op routes te verhogen. Vanwege het niet-bindende karakter van de aankondigingen zouden de rederijen zo de markt kunnen ‘testen, zonder het risico klanten te verliezen.’ Het onderzoek is afgesloten zonder officiële beschuldigingen of boetes, nadat reders vrijwillig aanboden om hun prijstechnieken te veranderen en meer duidelijkheid in tariefaankondigingen te geven.

Vermoedelijk speelt de reorganisatie van de containerindustrie, die de top-15 van rederijen per april verdeelt in drie samenwerkingsverbanden (2M, Ocean Alliance en THE Alliance), een belangrijke rol in het onderzoek. Volgens Reuters heeft de Amerikaanse Justice Department er bij de Federal Maritime Commission, die zich onder andere met maritieme mededingingszaken bezighoudt, eerder op aangedrongen om de Ocean Alliance te verbieden of veranderingen in de overeenkomst te eisen.