Die operatie moet voorkomen dat financiële problemen bij het ene onderdeel de groep als geheel in gevaar brengen. Bovendien maakt de splitsing de verkoop van één van die delen makkelijker. Het gaat om scheepsbouw en offshore, elektrotechniek, robotica en machinebouw.

De vier nieuwe bedrijven zijn sinds woensdag aan de beurs van Seoul genoteerd. Ze hebben een gezamenlijke beurswaarde van ongeveer veertien miljard euro, bijna vier miljard meer dan de waarde van het concern toen het in maart van de beurs werd gehaald.

Hyundai is evenals de andere Koreaanse scheepsbouwreuzen Daewoo en Samsung zwaar in de problemen gekomen door de ingestorte vraag naar offshore-materieel en, in minder mate, nieuwe schepen. Het drietal kampt met enorme verliezen en heeft de afgelopen jaren meer dan 20.000 banen geschrapt.