Het Amsterdamse gemeentebestuur zoekt met het oog op de bouw van een IJ-brug bij de bestaande cruiseterminal naar een nieuwe locatie voor de cruise-activiteiten buiten de stadskern. Daarbij wordt voorlopig alleen gekeken naar de Coenhaven en Zaanstad.
Volgens Gerson is het ‘een goed idee’ om ook naar de Ceres-terminal te kijken bij de verhuisplannen van cruise-activiteiten. Hij heeft het dan in de eerste plaats over de grote cruiseschepen.

‘Wij hebben daar in het verleden ook cruiseschepen laten aanmeren als tijdelijke oplossing. Je zet daar een tent neer en het werkt. Verder bespaar je een uur vaartijd. Het grote voordeel van de oude containerterminal is bovendien dat je daar al de kademuren hebt liggen en dat zijn infrastructureel altijd de hoogste kosten. Verder is er voldoende ruimte op het terrein om te parkeren’, aldus Gerson in een interview met Nieuwsblad Transport.

Hij acht een verplaatsing van de terminal naar Zaanstad discutabel. ‘Dan ligt die cruiseterminal gewoon aan de verkeerde kant. Alle mensen moeten dan door de Coen-of IJ-tunnel naar de binnenstad.’

Gerson wijst er verder op dat niet alle cruise-activiteiten uit de binnenstad behoeven te worden verwijderd. Voor de kleine schepen voldoet de oude terminal nog prima met of zonder IJ-brug.

Hij pleit er verder in het interview voor dat een 315 meter lange voetgangerstunnel onder het IJ tussen het Centraal Station en de noordoever een veel beter alternatief is voor een IJ-brug en het scheepsvaartverkeer niet zal hinderen. De bouwkosten zijn geraamd op 100 miljoen euro en een tunnel kan redelijk snel worden aangelegd, zegt hij. Hij gelooft verder dat Amsterdam met het oog op de sterke groei van de stad ook moet kijken om naast een brug ook direct een tunnel te laten bouwen ‘Daarom is het goed om nu al met het voorbereidend werk te beginnen. Nu moeten we wat die tunnel betreft eerst twee jaar wachten voordat het wordt bestudeerd. Dat is zonde van de tijd.’

Zie verder het interview in Nieuwsblad Transport van deze week.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement