De openingshandeling, die plaatsvond aan boord van Zr.Ms. Karel Doorman, werd verricht door de Burgemeester van Rotterdam, Ahmed Aboutaleb, Commandant Zeestrijdkrachten Luitenant-generaal der mariniers Rob Verkerk en de CEO van Havenbedrijf Rotterdam, Allard Castelein.

Speciaal in het teken van de 40e editie van de Wereldhavendagen, stonden de drie stil bij verleden, heden en de toekomst van de Wereldhavendagen. Burgemeester Aboutaleb sprak daarbij over de band tussen de haven en de stad, waarbij de Wereldhavendagen de verbindende schakel is: ‘Zonder de haven zou deze stad nooit zijn geworden, tot wat het nu is.’
Generaal Verkerk benadrukte het belang van de bescherming van wereldwijde handelsroutes over zee, zodat de haven van Rotterdam goed kan blijven functioneren: ‘Nederland is als handelsland sterk afhankelijk van de vrije handelsroutes over zee. We moeten blijven investeren om die routes open te houden.’
Allard Castelein, van Havenbedrijf Rotterdam, keek vooruit naar de toekomst van de haven: ‘De grootste uitdagingen voor onze haven zijn de digitalisering en de energietransitie. Jonge mensen die samen met ons die uitdaging aan willen gaan, zijn van harte welkom om bij ons te komen werken.’ Hij benadrukte daarbij dat de Wereldhavendagen een uitstekende gelegenheid zijn, om jongeren in contact te brengen met de haven.

Bij de formele openingshandeling werden de autoriteiten bijgestaan door veertig Rotterdamse schoolkinderen, die symbool staan voor de toekomst van het grootste maritieme evenement en de haven van Rotterdam. Met het luiden van een scheepshoorn van Zr.Ms. Karel Doorman werd samen met hen het formele startsein gegeven voor het evenement, dat van vrijdag tot en met zondag plaatsvindt. Publiekstrekkers zijn daarbij onder andere het zware-lading-schip BigRoll Baffin en Zr.Ms. Karel Doorman. Op zaterdagavond vindt een muzikaal programma op de Nieuwe Maas plaats, waarbij wereldartiesten als Level 42 vanaf het water optreden.

Het evenement vindt voor een groot gedeelte plaats op de kades rond de Erasmusbrug, daarnaast zijn excursies naar de haven, festiviteiten in de stad en activiteiten in andere havengedeeltes. De Wereldhavendagen is het grootste jaarlijkse maritieme evenement van Nederland. Honderdduizenden mensen grijpen jaarlijks de kans om een kijkje achter de schermen te krijgen van Europa’s grootste haven: Rotterdam.